Shakespeare voor de massa

De Britse acteur Kenneth Brannagh is terug in het theater met een eigen toneelgezelschap. Hun Shakespeare-opvoeringen worden live geregistreerd en onder meer in Nederlandse bioscopen vertoond.

In de ogen van Kenneth Branagh kan er weinig op tegen het idee dat je gezien wordt door duizenden toeschouwers tegelijk. „Er is een verschil tussen de planken opkomen voor zevenhonderd man, of in de wetenschap dat er honderdduizend zitten te kijken”, zegt hij.

Met zijn jongste project doet de Britse acteur beide: hij speelt Shakespeare op toneel, en wordt tegelijk live bekeken in duizenden bioscopen, onder meer in Nederland.

Branagh richtte er een nieuw toneelgezelschap voor op, bestaande uit jonge sterren als Richard Madden (Game of Thrones), Lily James (Downton Abbey), gevestigde namen als Zoe Wannamaker (Harry Potter), Derek Jacobi (I, Claudius), en dame Judi Dench. Vanavond gaat The Winter’s Tale met Dench in première in Londen.

De stukken die hij met dit gezelschap zal brengen – The Winter’s Tale, Romeo & Juliet, Harlequinade van Terence Rattigan over een acteur-directeur die Romeo & Juliet op toneel brengt, en The Entertainer van John Osborne – hebben een overeenkomst die ze geschikt maakt voor deze manier van registreren: „Ze spelen met illusie.”

Het zorgt voor opwinding in Londen. Omdat Branagh na zeven jaar terug is op het toneel, en bij Shakespeare, na zijn vertolkingen van onder andere de Zweedse detective Wallander en daarvoor Gilderoy Lockhart in Harry Potter. „Shakespeare brengt de creativiteit van een acteur boven”, vindt Branagh.

Maar ook omdat hij met de live registraties iets nieuws wil proberen. Live verfilmingen zijn een trend in het theater. Ook bijvoorbeeld Hamlet van het National Theatre, met in de hoofdrol Benedict Cumberbatch, werd in (onder meer Nederlandse) bioscopen vertoond.

Hij maakte de Bard sexy

Eind jaren tachtig was Kenneth Branagh met zijn toenmalige toneelgezelschap verantwoordelijk voor enkele van de spannendste Shakespeare-uitvoeringen. „Branagh maakte de Bard [toen] sexy, zijn ingetogen vertolkingen van Benedick en de Deen bliezen de Engelse taal nieuw leven in”, schreef recensent Dominic Cavendish onlangs in The Daily Telegraph.

Met zijn live registraties wil Branagh „méér dan een camera op de beste stoel in het theater zetten”. Het is de reden dat hij regisseur Rob Ashford vroeg mee te werken, die onder meer de uitzendingen van de Oscar-filmprijzen regisseerde, en ook Ben Caron, in het Verenigd Koninkrijk vooral bekend door zijn prijswinnende televisieregistratie van optredens van illusionist Derren Brown.

Tot een paar jaar geleden waren theaterregistraties niet live, en werden ze vooral op televisie uitgezonden. Branagh herinnert zich : „Met Judi speelde ik [in 1987] in Ibsens Spoken. Dat werd heel gewaagd voor televisie opgenomen, in een studio met meerdere camera’s.”

De repetitie voor The Winter’s Tale, in een kerk annex jeugdhonk in het centrum van Londen, is net afgelopen. Branagh: „Ik knielde net voor Judi neer, en bedacht me opeens dat twintig jaar geleden zij in Coriolanus voor mij neerzeeg.” Zo heeft hij met alle acteurs in het gezelschap een band, met Lily James speelde hij bijvoorbeeld onlangs in de film Cinderella.

„Alle acteurs stelden de vraag: ‘Moet ik anders acteren nu het wordt uitgezonden?’ Dat is niet eenvoudig te beantwoorden. Misschien is het mogelijk in een rustige scène iets aan te passen, iets waarvan je weet dat het op de camera beter overkomt.”

Regisseur Ashford interrumpeert. Twee jaar geleden deden ze samen Macbeth in New York. Hij vertelt hoe Branagh op het hoogtepunt van de paranoia van de Schotse koning omhoog kijkt. „De camera registreerde zijn blik. Het was sensationeel.” Vanuit een stoel in het theater was die blik niet te zien.

Hun ambities worden duidelijk bij het zien van de gelikte trailer, die veel weg heeft van een filmtrailer. Maar begin september, als het gesprek plaatsvindt, gaat het duidelijk nog om werk in uitvoering.

„Live registraties zijn een verfrissende manier om een nieuw publiek met theater kennis te laten maken”, zegt Caron, „maar theater moet, vind ik, zelfstandig kunnen bestaan.”

Branagh: „Het is een kans je in de bioscoop iets van extra waarde te geven, dat je niet louter getuige bent geweest van een toneelstuk.” Maar, belooft hij, zonder water bij de wijn te doen voor degenen die wél in het theater zitten. Het Garrick Theatre is volgens hem zo intiem dat zij „het wit in je ogen zien”.

Het veranderde zijn leven

Die locatie is bijna symbolisch: de acteur-directeur David Garrick naar wie het theater is vernoemd, maakte het achttiende eeuwse publiek weer bekend met het werk van Shakespeare. Ook Branagh, die in alle stukken zal spelen op Romeo & Juliet na (de suggestie doet hem hartelijk lachen), wil een nieuw publiek met de Bard laten kennismaken.

Voor hem is dit „een natuurlijke ontwikkeling” in een carrière die zowel toneel, televisie als film besloeg. In al die vormen deed hij Shakespeare. Romeo & Juliet noemt hij „een hoofdbestanddeel” voor iedereen die de Bard wil leren kennen. Het veranderde zijn leven als tiener, vertelt hij.

Net zoals The Winter’s Tale hem als achttienjarige ‘verleidde’ en dat nog steeds doet nu hij 53 is. Het stuk krijgt volgens hem een extra dimensie doordat Judi Dench eerder in haar carrière de personages Hermione en Perdita speelde, en nu de derde grote vrouwenrol in het stuk – Paulina – voor haar rekening neemt. „Haar kennis van dit stuk is geweldig, net als haar talent voor verhalen vertellen.”

Bovenal wil Branagh de komende maanden zijn liefde voor Shakespeare overbrengen aan het publiek. „Neem The Winter’s Tale. Kan iemand een vreselijke vergissing maken en vergeven worden? Hebben wij genade? Shakespeare is een voortdurend gesprek over menselijkheid.”