Russische experts zeiden al: het was een boek-raket

Foto ANP

De conclusie dat rampvlucht MH17 is neergehaald met een raketkop van het type 9N314M, afgevuurd vanaf een Boekinstallatie, werd tijdens het onderzoek naar de toedracht van de crash voor het eerst getrokken door Russische experts. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in NRC Handelsblad.

Later betwistten de Russen de uitkomst van het onderzoek; het zou volgens Rusland juist onmogelijk zijn dat deze raketkop is gebruikt.

Joustra heeft de „indruk” dat Russische leden van zijn internationale onderzoeksteam tijdens het onderzoek zijn teruggefloten door bestuurders uit Moskou. „We hebben een tijd heel constructief met de Russische experts samengewerkt. In mei is er ineens een omslagpunt gekomen. Ik ga ervan uit dat toen andere mensen meekeken.”

Een stapje verder

De Russische experts kwamen eigener beweging met hun conclusie dat de betreffende raketkop moet zijn gebruikt bij het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. „Wij waren in die periode nog niet zo ver”, zegt Joustra. „Zij waren een stapje verder. Ze hebben er een keurige presentatie over gegeven.”

Bij een volgende vergadering kwamen een Russische expert ineens op zijn standpunt terug. „Hij zei dat we het moesten zien als een ‘voorbeeld’. Waarvan weet ik niet. Dat was een vrij verrassend momentje in de vergadering.”

Het rapport over de crash meldt dat sommige wrakstukken tijdens de berging niet meer aanwezig bleken te zijn. Dat pro-Russische separatisten de wrakstukken hebben verwijderd om sporen te wissen, zal „misschien” gebeurd zijn. „Maar niet systematisch en grootschalig. Daarvoor hebben we te veel gevonden”, aldus Joustra.

Lees ook: De Russen werden ineens lastig

    • Arjen Schreuder