Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Profiel

Mijn oudste zoon zit in 4 havo. Hij heeft vorig jaar het profiel voor zijn vakkenpakket moeten kiezen, een vastgestelde combinatie van vakken die goed aansluiten bij vervolgopleidingen in een bepaalde sector van het hoger onderwijs. Net als veel van zijn vrienden heeft hij de keuze voor zijn profiel gemaakt door vakken af te stoten die hem niet lagen.

Onlangs had hij een bijeenkomst met de decaan over het traject van zijn studiekeuze. Ze bespreken verschillende zaken: het bezoeken van open dagen, het bekijken van de toelatingseisen van de opleiding waarin hij geïnteresseerd is, of hij het juiste profiel hiervoor heeft. Voor zichzelf alles op een rijtje zettend, komt mijn zoon tot een helder inzicht.

„Eigenlijk is het helemaal niet zo lastig, een profiel kiezen. Als je iets voor de wereld wilt betekenen kies je profiel NT (Natuur en Techniek). Als je iets voor de mensheid wilt betekenen kies je NG (Natuur en Gezondheid). Als je rijk wilt worden kies je EM (Economie en Maatschappij). En als je niets voor de wereld wilt betekenen én niet rijk wilt worden, dan kies je CM (Cultuur en Maatschappij).”