Preken en houthakken

Hoe dik een boom ook is, als je elke dag de bijl vijf keer oppakt en een zwaai geeft, gaat-ie uiteindelijk om.” Amerikanen zijn dol op dit soort houthakkersmetaforen. En op John C. Maxwell, auteur van tientallen boeken over leiderschap. In de ranglijsten van leiderschaps- en managementexperts van Business Insider, de American Management Association en Inc. staat de 68-jarige Maxwell op nummer één.

Maxwell preekt al jaren de ‘regel van vijf’. Wie echt goed wil worden in zijn vak, moet vijf eenvoudige dagelijkse handelingen definiëren waarmee hij stap voor stap toewerkt naar zijn doel. Op Maxwells eigen lijstje staan de volgende vijf dagelijkse activiteiten:

1) Lezen: een à twee boeken per week.

2) Archiveren: ideeën, knipsels en andere input.

3) Schrijven: nieuwe lessen en ideeën uitwerken.

4) Denken: ervaringen evalueren, kansen afwegen, mediteren.

5) Vragen stellen: goede vragen leiden tot nieuwe inzichten.

Volgens Maxwell geldt de regel van vijf ook voor bedrijven. „Je organisatiecultuur wordt uiteindelijk veel meer bepaald door de dingen die je dagelijks doet, dan door een missie die je aan de muur hangt of op je website zet.”

Maxwell is in Nederland nooit echt doorgebroken. Misschien omdat hij net iets (of misschien wel veel) te Amerikaans is. Of te veel preekt tegen zijn publiek (Maxwell is ook dominee). Of omdat hij misschien wat al te begrijpelijk schrijft.

Maar ondernemers, managers en professionals hebben vaak grote behoefte aan praktische inzichten voor hun dagelijkse werk. Liefst een beetje toegankelijk verwoord.

In de vorm van aforismen als: „Mensen vertrouwen eerst een leider en pas daarna zijn visie.” En: „Goede leiders weten volgers aan zich te binden, maar geweldige leiders ontwikkelen nieuwe leiders.”

Of in de vorm van korte anekdotes. Zoals over schrijver, leraar en concertpianist John Erskine. Die leerde al vroeg dat er in een druk leven bijna nooit tijd is om lang achter elkaar piano te studeren. Dus oefende hij meestal slechts een paar minuten achter elkaar. Maar dan wel op allerlei momenten op de dag. En zo moeten wij ons ook oefenen in het worden van betere leiders.

Ik vermoed dat Maxwell nooit een groot publiek zal bereiken in Nederland. Maar voor wie niet vies is van een vette oneliner op zijn tijd, wat onverdund Amerikaans moralisme én af en toe wat houthakken, valt er veel te leren.

    • Ben Tiggelaar