Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Politie: vrouw waarschijnlijk dood door drugs

De vrouw zou tijdens een ADE-feestje verschillende drugs hebben gebruikt.

Een xtc-pil met een ADE-logo, dat refereert aan het Amsterdam Dance Event. Volgens het Trimbos-instituut kunnen deze tabletten extreem hoge doses MDMA bevatten en zijn ze daardoor levensgevaarlijk.
Een xtc-pil met een ADE-logo, dat refereert aan het Amsterdam Dance Event. Volgens het Trimbos-instituut kunnen deze tabletten extreem hoge doses MDMA bevatten en zijn ze daardoor levensgevaarlijk. Foto ANP / Trimbos

Een vrouw die gistermiddag dood werd aangetroffen in een woning Amsterdam is waarschijnlijk overleden door drugsgebruik. De 33-jarige uit Zwolle had de drugs gekocht in haar woonplaats, zo heeft haar partner verklaard tegenover de politie.

De vrouw zou in de nacht voor haar dood verschillende soorten drugs hebben gebruikt tijdens een feestje in het kader van het Amsterdam Dance Event. Vermoedelijk is ze daarna in haar slaap overleden. Haar bloed wordt onderzocht om vast te stellen of drugsgebruik inderdaad de doodsoorzaak was.

Controles aangescherpt

Burgemeester Eberhard van der Laan verklaarde gisteren dat een drugsdode die “onlangs” is gevallen, mogelijk in verband moet worden gebracht met het Amsterdam Dance Event. Hij noemde het tegenover stadszender AT5 “een grote tegenslag”.

De regels rond en controles op drugs tijdens het grote evenement (365.000 bezoekers, 2.200 optredens) waren dit jaar juist sterk aangescherpt. Festivalorganisatie, gemeente, verslavingsinstituten en GGD hebben intensief samengewerkt om dit jaar drugsdoden te voorkomen, aldus Van der Laan.

Vorig jaar overleden drie bezoekers van het festival na het gebruik van drugs. Dit jaar werd vooraf gewaarschuwd voor levensgevaarlijke xtc-pillen die in omloop zijn met een ADE-logo.

Lees ook: Een paar pillen te veel en meteen een strafblad