Plasterk vraagt provincies om opvangplekken asielzoekers

De minister wil per provincie 2.000 tot 2.500 plaatsen voor asielzoekers creëren.

Foto: Bart Maat / ANP

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft deze week in een brief aan de provincies opgeroepen om opvangplekken te vinden voor asielzoekers.

Plasterk, die de brief mede schreef namens staatssecretaris Dijkhoff van Asiel, geeft aan dat er vooral vraag is naar grootschalige noodopvang. Als de capaciteit daarvan toeneemt, zal volgens Plasterk de behoefte aan crisisopvang verminderen.

“Grote locaties hebben de voorkeur, omdat het tot minder verhuisbewegingen van asielzoekers leidt en bovendien beter te organiseren is. Noodopvang is naar verwachting in ieder geval tot en met 2016 nodig.”

Hij denkt aan opvang in de orde van grootte van Heumensoord bij Nijmegen, waar nu al vluchtelingen worden opgevangen.

2.000 tot 2.500 plaatsen per provincie

De minister vraagt de provincies om uiterlijk maandag een overzicht te geven van mogelijkheden voor zulke opvanglocaties. Het streven is om per provincie 2.000 tot 2.500 plaatsen te creëren.

De brief is een vervolg op het overleg met het kabinet, gemeenten en provincies op 9 oktober over de opvang van vluchtelingen. Na afloop van dat gesprek zeiden de deelnemers “schouder aan schouder” het probleem op te gaan lossen.

    • Sjoerd Klumpenaar