De Buchmesse was wat stiller, maar met Nederlands succes

De grootste internationale boekenbeurs, de Frankfurter Buchmesse, is dit jaar weer een stukje gekrompen. Dit jaar is er een hele Halle gesloten, oftewel een drie verdiepingen tellend congresgebouw. Uitgevers worden wat soberder, stands zijn kleiner en uitgevers treffen elkaar net zo lief in New York als in Frankfurt, waar tijdens de beurs het tarief van de hotels is verdubbeld. Volgens de meeste uitgevers zijn er zichtbaar minder bezoekers dan vorig jaar en worden er minder titels gekocht tijdens de Buchmesse zelf. Dit laatste is vooral omdat het voor en na de beurs goedkoper is, legt Annette Portegies van uitgeverij Querido uit. Er zijn dit jaar weinig ‘buzzboeken’ merkt Oscar van Gelderen van Lebowski Publishers op. Zeker bij de fictietitels is dat volgens hem opvallend.

Toch zijn er wel opvallende successen voor Nederlandse titels. De vertaalrechten van Dit is mijn hof van Chris de Stoop zijn aan vier landen verkocht. Het Britse agentschap Conville and Walsh verkocht aan vijf landen de rechten van De republiek van Gouden-Boekenuilwinnaar Joost de Vries, over een academicus in Hitlerstudies. Volgens Job Lisman, redacteur van Prometheus, de Nederlandse uitgever van De Vries, was het nodig om hem internationaler te brengen. „Vorig jaar was het niet gelukt, terwijl zijn boeken en hijzelf zo internationaal georiënteerd zijn.” Het agentschap, dat 300 auteurs vertegenwoordigt, heeft De Vries als enige Nederlandse auteur onder zijn hoede. Die kan het succes niet helemaal verklaren: „Het schijnt dat de oma van iemand van het agentschap goed Nederlands leest en die was enthousiast. Je hoopt dat een boek in Nederland aanslaat. Maar je moet reëel zijn als je hoopt dat het ook buiten Nederland aanslaat. Er staan bewust grappen in die niet typisch Nederlands georiënteerd zijn.”

Zowel Atlas Contact als uitgeverij Podium verkochten tijdens de beurs een debuut: Cinderella van Michael Bijnens en Monica, mijn vader van Maaike Sips. Beide boeken zullen in vertaling in Duitsland verschijnen.

    • Toef Jaeger