Kruip in de huid van slimme Simon

Nemo opent een afdeling waar je zelf onderzoek doet. Welke bal valt het snelst?

Prent van roze lepelaar in Fenomena Illustratie Teylers

Simon Stevin was een briljante ingenieur en wetenschapper uit Vlaanderen, die zo’n 400 jaar geleden in Nederland werkte. Op een dag onderzocht hij of het klopte wat iedereen toen dacht, namelijk dat een zware bal sneller valt dan een lichte. Dus liet hij van een kerktoren een zware en een lichte bal vallen. En wat denk je?

Veel leuker dan het antwoord lezen is om dat zelf uit te zoeken. Dat kun je nu doen in Nemo, het museum voor wetenschap en technologie. Daar is vandaag een nieuwe verdieping geopend, Fenomena, waar je kunt leren hoe wetenschap werkt. Bijvoorbeeld door een experiment te doen met twee ballen die je van een soort hoge glijbaan laat vallen.

Stevin was de eerste wetenschapper die experimenten deed om ideeën in de praktijk te testen. Hij heeft daardoor een belangrijke plaats in de geschiedenis van de wetenschap. Die geschiedenis laat Nemo nu ook heel mooi zien bij Fenomena. Langs de wanden loopt een lange tijdlijn met hoogtepunten van de prehistorie tot nu. Er zijn apparaten waarmee wetenschappers vroeger experimenteerden, zoals een elektriseermachine waarmee je je haar kunt laten wapperen.

Het mooist is misschien wel de ruimte waarin een deel van het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, is nagebouwd. In vitrinekasten liggen schitterende fossielen, vogelplaten uit het duurste boek van de wereld en een model van de rails waarover 300 jaar geleden een rotsblok van 150.000 kilo werd verplaatst.

Als je klaar bent met kijken, kun je weer wat gaan doen. Bijvoorbeeld een onderzoek opzetten om te kijken of holle cilinders beter rollen dan dichte, of korte slechter dan lange. Dan ben je even de Simon Stevin van nu.

    • Karel Berkhout