Kijk maar uit als je vervelend doet tegen een kraai

Illustratie Irene Goede

Zie je wel eens kraaien bij je huis? Het zijn geen vogels waar je erg op let. Ze zijn zwart en vliegen van boom naar boom, ze scharrelen op het gras. Ze leiden hun eigen leven, denk je.

Maar die kraaien letten heel goed op wat wij aan het doen zijn. Als je gemeen doet tegen een kraai, wéten de buurtkraaien dat. Ze vinden je dan een stom mens. Voor je het weet, vliegen ze laag over je hoofd om je weg te jagen. En na jaren kennen ze je nog.

Een mooi verhaal daarover stond vorige week in de krant. Het ging over een kraaienjager. Hij moest in Nederland kraaien doodschieten. De kraaien waren hem steeds te snel af, want ze herkenden hem én zijn bestelbusje. Nee, je moet niet denken dat kraaien simpele vogels zijn.

In Amerika leven ook kraaien, die lijken op de onze. Daar hebben biologen precies uitgezocht waar kraaien bang van worden. Ze deden proefjes in de stad, waar kraaien wonen. De Nederlandse kraaienjager had vast kunnen voorspellen wat er uit die proefjes kwam.

Dit was de uitkomst. Kraaien worden bang van drie dingen. Eén: van roofvogels. Snap je waarom? Roofvogels zijn in de natuur de kraaienvangers. Twee: ze worden bang van dode kraaien. En drie: ze worden bang van een roofvogel mét een dode kraai.

Kraaien snappen dus dat er een moord gepleegd is. Ze zijn dan op hun hoede. Op de plek waar ze een dode kraai hebben gezien, willen ze liever niet eten. En een mens die rondloopt met een dode kraai, proberen ze met een groepje weg te jagen. Opkrassen jij!

En als je denkt dat ze dat snel weer vergeten zijn met die kleine koppies? O nee. Zes weken later was het nog precies hetzelfde. Het lijkt erop dat ze enge mensen na twee jaar nog steeds herkennen.

De onderzoekers hebben een tip, voor als je een keer een dode kraai vindt. Als je hem in de vuilnisbak wil gooien, doe dat dan niet waar andere kraaien bij zijn. Of zet een masker op.

    • Hester van Santen