Jonge neuzen

Een nieuwe generatie sommeliers doet niet deftig. ‘Dat wijn op eikenhout heeft gelegen, vinden gasten niet interessant.’

Foto Ringel Goslinga

Tik voor de grap eens ‘sommelier’ in bij Google afbeeldingen. Oudere mannen in rokkostuum, of met een vlinderdasje, zullen uw scherm bevolken. Vaak turen ze heel geleerd naar een glas wijn of een etiket op een fles. Ze weten alles over wijn en dat zullen ze laten weten ook.

Maar dat beeld klopt niet meer. Er is een nieuwe generatie sommeliers (en maîtres) naam aan het maken. Op deze pagina’s stel ik er drie aan u voor. Ze werken in exclusieve restaurants, maar zijn wars van poeha. Hun ouders dronken gewoon supermarktwijnen. Zelf werden ze als tiener op de een of andere manier geraakt door wijn. En sinds die tijd hebben ze dorst. Naar kennis over wijn en naar de smaak ervan.

Deze nieuwe generatie is voortgekomen uit een nieuwe eetcultuur in Nederland. Voor steeds meer Nederlanders is het normaal geworden om buiten de deur te eten. Voor het eten van worst, sla of yoghurt spreken vrienden tegenwoordig af in een leuk tentje. Of ze treffen elkaar in een goed restaurant, waar ze lekkere wijn willen drinken.

En deze nieuwe generatie gasten zit niet te wachten op de knipmessende sommeliers en gastheren van weleer. Die willen liever een generatiegenoot die met kennis en enthousiasme de wijn inschenkt. Die een goed verhaal bij de wijn heeft. En die sommelier kan dus net zo goed een jonge vrouw zijn.

    • Harold Hamersma