IS eist aanslag op in Saudi-Arabië, vijf doden

Bij een aanslag in de Saudi-Arabische plaats Saihat zijn gisteravond vijf doden gevallen. Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist, meldde persbureau Reuters. Veiligheidstroepen doodden de man die het vuur opende op een ontmoetingsplek voor sjiitische moslims. Dat heeft de staatstelevisie bekendgemaakt. De gedode aanslagpleger zou een jonge man zijn, die voor hij stierf vijf mensen doodschoot. Islamitische Staat heeft de afgelopen maanden meerdere aanslagen opgeëist in Saudi-Arabië. In augustus blies een man zich op bij een moskee, waardoor vijftien mensen omkwamen. In mei doodden twee extremisten 25 mensen in twee sjiitische moskeeën. In Saoedi-Arabië heeft IS onder jongeren redelijk wat aanhang. Dat is niet zo vreemd: de wahabitische islam is de in principe geweldloze variant van de gewelddadige ideologie waarop IS is gebaseerd. Bovendien hebben de autoriteiten jarenlang toegestaan dat jongeren gingen meevechten, eerst in Afghanistan in de jaren tachtig, en later, na de Amerikaanse invasie van 2003, in Irak. (Reuters/ ANP/ NRC)