Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Ik hoop dat de Kamer aan de bel blijft trekken’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Jan de Goeij

Is Melkveehouder in ruste

Leeftijd 68 jaar

Wanneer Woensdag 7 oktober

Foto David van Dam
Foto David van Dam foto David van Dam

Wat bracht u naar het Binnenhof ?

„Ik zat bij een hoorzitting over de melkveehouderij.”

U bent zelf melkveehouder ?

„Dat was ik. Twee jaar geleden, toen ik 65 was, heb ik mijn bedrijf overgedragen aan mijn zoon en schoondochter. Ik werk nog wel mee hoor – vanochtend om 6 uur heb ik nog geholpen met melken – maar in principe hoef ik nooit meer de wekker te zetten.”

Waarom was u uitgenodigd?

„Mijn verhaal is deze zomer door de Tweede Kamer opgepikt, nadat ik een boze brief aan staatssecretaris Dijksma (Landbouw, PvdA) had geschreven. Ik heb daar nog geen antwoord op gekregen, maar de vaste commissie voor Economische Zaken heeft er vragen over gesteld. En drie weken terug kreeg ik Martin Gaus op bezoek, ehh... Dion Graus van de PVV. Die was enthousiast en zei zich voor mijn zaak in te willen zetten.”

Wat is uw zaak?

„Vanaf 2008 zijn wij gestart met de natuurinrichting van de polder Oukoop in Reeuwijk, een gebied van 300 hectare, waarvan 200 hectare voor ons vee. De grond is deels van ons, deels van Staatsbosbeheer. Wij voeren het natuurbeheer, hebben moerasgrond aangelegd, beschermen de weidevogels en stellen het gebied open voor wandelaars en excursies. Hier hebben we flink voor moeten investeren. Om het geheel rendabel te maken, kwamen we in ons bedrijfsplan uit op een omvang van 200 melkkoeien. Hoeve Stein is een superextensieve natuurboerderij, met 1 hectare per koe en in onze stal 15 vierkante meter voor elke koe.”

En toen?

„Toen nam de staatssecretaris plotseling het besluit om per 1 juli de mestproductie voor de melkveehouderij te bevriezen. Daardoor kunnen we niet meer uitbreiden. En we zitten pas op 100 koeien. Dat is niet meer rond te rekenen. We hebben contracten gesloten met provincie en gemeente en nu gaat het ministerie de spelregels ineens veranderen.”

Wat nu?

„Vandaag heb ik mijn verhaal nog eens kunnen vertellen aan de Kamerleden. Ik hoop dat zij aan de bel blijven trekken. Wat ik concreet vraag is ons bedrijf tot knelgeval te bestempelen waardoor ons pilotproject kan blijven bestaan.”

Moet de Kamer wel voor dit soort individuele gevallen opkomen?

„Er zijn meer boeren gedupeerd door het besluit van de staatssecretaris, ook gewone melkveebedrijven.

Dion Graus was trouwens niet bij uw hoorzitting.

„Inderdaad, maar hij heeft me zijn kaartje gegeven dus ik kan hem zo mobiel bellen.”