Hongarije voert grenscontroles met Slovenië weer in

De controles zijn een reactie op de verwachte migrantenstroom vanuit Slovenië.

Migranten proberen de grens tussen Hongarije en Kroatië alsnog over te steken nadat Hongarije die vrijdagavond afsloot
Migranten proberen de grens tussen Hongarije en Kroatië alsnog over te steken nadat Hongarije die vrijdagavond afsloot Foto AFP / Attilla Kisbenedek

Hongarije gaat tijdelijk weer controles uitoefenen bij de Hongaars-Sloveens grens. Dat heeft de Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zaterdag volgens persbureau Reuters verklaard. Hongarije sloot gisteravond de grens met Kroatië, waardoor vluchtelingen moeten uitwijken naar Slovenië.

Szijjarto zegt tegenover het Hongaarse persbureau MTI dat de regering “informatie heeft dat migranten vervoerd worden naar de Hongaars-Sloveense grens” na de sluiting van de overgang met Kroatië. Het land schendt daarmee feitelijk het Schengenverdrag waarin het vrije verkeer van personen is opgenomen. Zowel Hongarije als Slovenië hebben dit verdrag ondertekend, Kroatië niet. Toch hoeft de Europese Unie zich volgens de minister geen zorgen te maken:

“De maatregelen worden uitgevoerd in lijn met het Schengenakkoord, maar zijn helaas noodzakelijk.”

Vorige maand nog plaatste Hongarije een hek op de grens met Slovenië. Dat verdween uiteindelijk na druk van andere Europese landen. De verwachting is dat veel migranten na de sluiting zullen proberen om via Kroatië en Slovenië uiteindelijk Duitsland en Oostenrijk te bereiken. Eerder al ging de grens tussen Servië en Hongarije dicht.

Met de actie staat de hele zuid-grens van Hongarije nu onder politiecontrole. Dagelijks trekken duizenden vluchtelingen door Hongarije, op weg naar West-Europa. Kroatië en Slovenië hebben vrijdag gezegd dat zij migranten laten doorstromen zolang Duitsland en Oostenrijk bereid zijn hen op te nemen.

Eerste vluchtelingen in Slovenië

Zo’n zeshonderd vluchtelingen die nu via Slovenië proberen West-Europa te bereiken zijn vanochtend in het land gearriveerd. De komende uren worden er volgens persbureau AFP nog 1.800 verwacht. Een woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR stelt dat het er tot op heden ‘rustig verloopt’. Slovenië zelf zegt dat het land de capaciteit heeft om per dag 7000 personen op te nemen die vervolgens weer verder trekken naar elders. Het land heeft zaterdag wel het treinverkeer met Kroatië opgeschort.

Merkel: grens blijft open

In reactie op het nieuws over de sluiting heeft de Duitse Bondskanselier Merkel zaterdagochtend tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd dat Duitsland de grenzen open laat voor vluchtelingen. Het is volgens haar onzinnig om met “valse oplossingen te proberen de vluchtelingencrisis” het hoofd te bieden.

“Het sluiten van de grenzen zou niet eens lukken met een hek, zo bewijst het Hongaarse voorbeeld wel. Ze zouden nog geen twee weken standhouden.”

UNHCR: hoogste aantal vluchtelingen ooit op Middellandse zee

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie probeerden in september maar liefst 168.000 personen de tocht over de Middelandse Zee richting Europa te maken. Dat is het hoogste aantal vluchtelingen ooit in een maand gemeten, stelt UNHCR.