Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geen nieuwe boorvergunningen Alaska

De bestaande vergunning voor Shell wordt voorlopig niet verlengd.

Het mobiele boorplatform Kulluk in 2013 bij de kust van Alaska.
Het mobiele boorplatform Kulluk in 2013 bij de kust van Alaska. Foto Jon Klingenberg / US Coast Guard

Het wordt lastiger voor olie- en gasconcerns om nog proefboringen te doen in Alaska. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken geeft geen nieuwe boorvergunningen af. Huidige vergunningen worden voorlopig niet verlengd, omdat ze volgens het ministerie niet aan de voorwaarden voldoen.

De aankondiging volgt expliciet op het vertrek van Shell van de Noordpool na pas één proefboring. De Nederlands-Britse multinational achtte het rendement te laag en de risico’s te groot. Het Amerikaanse besluit is dan ook genomen “in het licht van de huidige marktomstandigheden” en wegens een gebrek aan belangstelling vanuit de industrie.

Einde in 2020

Voor de periode 2012-2017 stonden nog twee mogelijke vergunningsrondes gepland. Die gaan niet door. Verzoeken van Shell en Statoil voor verlenging van hun bestaande vergunningen voor de Beaufort-zee (noorden) en in de Chukchi-zee (noordwesten) tot na de eerder toegezegde termijn van tien jaar zijn in eerste instantie afgewezen. De laatste vergunning, die voor de Chukchi-zee, loopt in 2020 af.

Shell is het niet eens met het besluit om de vergunningen niet te verlengen, zegt een woordvoerder tegen persbureau AP. “One size does not fit all”, verklaart de zegsman over de verkenningen van olie- en gasbedrijven in het gebied. Volgens de autoriteiten is de aanvraag van Shell onder meer afgewezen, omdat een concrete planning ontbrak. In principe kan Shell opnieuw een vergunningsverzoek indienen.

Kans op rechtszaak

Milieuorganisaties zijn blij met het Amerikaanse besluit. Zij voeren al langer campagne tegen de proefboringen. Greenpeace is al jaren een van de felste tegenstanders van het boren naar olie in het gebied.

Twitter avatar Greenpeace Greenpeace JUST IN—Obama Admin makes historic decision to keep Arctic oil in the ground http://t.co/weZPwW6jrO #savethearctic http://t.co/NdaOQEQMwt

Don Young, die voor Alaska in het Huis van Afgevaardigden zit, denkt dat het laatste woord over de proefboringen nog niet gezegd is. De strijd zal doorgaan in de rechtszaal, liet hij weten tegenover AP. De regering van president Obama heeft volgens hem juridisch gezien “geen poot om op te staan”.

Lees ook: Te veel gedoe en te weinig olie dwingen Shell te vertrekken