Der Spiegel: Duitsland kreeg WK 2006 mede dankzij omkoping

Het WK van 2006 kreeg Duitsland toegewezen, mede dankzij omkoping. Het Duitse comité dat verantwoordelijk was voor het binnenhalen van het toernooi zou volgens tijdschrift Der Spiegel vier Aziatische leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA met zwart geld hebben betaald om hun stemmen te krijgen. De FIFA gaat „de serieuze beschuldigingen” onderzoeken.

Voor de omkoping zou een fonds zijn gebruikt ter waarde van 10,3 miljoen Zwitserse frank (9,5 miljoen euro) dat Robert Louis-Dreyfus, de toenmalige topman van Adidas, het comité had geleend. Bij de stemming, in 2000, sloten de vier Aziatische bestuurders zich aan bij de Europese en kreeg Duitsland met 12 tegen 11 stemmen het toernooi toegewezen in plaats van van Zuid-Afrika, dat vier jaar later het WK zou organiseren.

Meerdere hooggeplaatste Duitse voetbalbestuurders zouden, op z’n laatst in 2005, op de hoogte van het bestaan van het fonds zijn geweest. Onder hen oud-voetballer Franz Beckenbauer, toen hoofd van het comité, en Wolfgang Niersbach, de huidige voorzitter van de Duitse voetbalbond en toen vicevoorzitter van het comité.

De lening die Louis-Dreyfus het Duitse comité gaf, werd volgens Der Spiegel geheimgehouden. De Adidas-topman zou anderhalf jaar voordat het WK plaatsvond het geld terug hebben gevraagd, waarna Beckenbauer en Niersbach geprobeerd zouden hebben het zwarte geld „zo onopvallend mogelijk” terug te betalen. Het fonds was inmiddels omgerekend 6,7 miljoen euro waard.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegen persbureau AP gezegd niets van de zaak te weten. Het nieuws komt op de dag dat de Duitse voetbalbond op basis van eigen onderzoek bekendmaakte dat er geen onrechtmatigheden hadden plaatsgevonden bij de toewijzing van het WK. (NRC)