Erasmus MC krijgt nog 236 miljoen van ministerie

De vergoeding is voor investeringen die het Erasmus MC zonder toezeggingen niet had gedaan.

Het 'oude' Erasmus MC. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam moet een schadevergoeding van 235,9 miljoen euro krijgen van het ministerie van Volksgezondheid. Het universitair ziekenhuis wordt vergoed voor investeringen in de nieuwbouw. Het ministerie zegde jaren geleden financiële steun toe voor de werkzaamheden, maar kwam dat niet na.

In een bindend advies dat op verzoek van minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) is geschreven, heeft advocatenkantoor NauthaDutihl de hoogte van het bedrag bepaald. Het gaat om handelingen en investeringen die het Erasmus MC volgens de advocaten niet had gedaan zonder de toezeggingen van het ministerie.

‘Ontoelaatbare staatssteun’

Het Rotterdamse ziekenhuis kon in 2008 niet genoeg geld vinden voor de uitvoering van nieuwbouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink (CDA, VWS) zegde 100 miljoen euro extra toe om de financiering - een naar beneden aangepaste offerte à 773 miljoen - rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen, meldt persbureau ANP.

Schippers uitte vorig jaar kritiek op haar voorganger en kwam terug op de toezeggingen. Volgens haar zou de bijdrage neerkomen op ontoelaatbare staatssteun. “De door mijn voorganger gedane toezegging lijkt niet in overeenstemming met de regels die gelden ten aanzien van staatssteun en mijn eigen beleidslijn”, zei ze destijds.

    • Laura Klompenhouwer