De beste meivakantie is: voor iedereen anders

Twee weken geheel vrij op te nemen of juist alle leerlingen tegelijk vrij. Staatsecretaris Dekker laat uitzoeken wat de beste meivakantie is, maar stuit op tegenstrijdige belangen.

Op een donderdag in de meivakantie van 2011 riep attractiepark Duinrell in Wassenaar mensen op om thuis te blijven, het park zat vol.

De meivakantie, moeten dat twee vaste weken in het jaar worden of juist niet? Het is de discussie van de dag. En die ontstond vrijdag toen staatsecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) liet weten dat hij er wel wat in ziet; alle scholieren in dezelfde weken in mei vrij.

Want hij ontvangt veel klachten, zegt hij. Van ouders die kinderen thuis hebben, maar geen kant op kunnen. Omdat het ministerie één week in mei vastzet en de scholen de andere week zelf laten bepalen; voor of na de vaste week. Of helemaal niet. Met als resultaat dat ouders die kinderen op verschillende scholen hebben, soms wel drie weken moeten overbruggen. Of niet gezamenlijk met vakantie kunnen omdat de een vrij is en de ander niet. „Erg onhandig”, vindt Dekker. Dus laat hij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

En dat raakt allerlei tegenstrijdige belangen. Het komt de ouders misschien goed uit, maar de toeristenbranche in eigen land juist niet. Die verdienen minder geld als alle huisjes op vakantieparken één keer vol zitten en daarna niet meer. Bovendien stijgen de prijzen van de huisjes in zo’n periode weer voor de consument.

De vakantieparken zijn tegen

Nu gaan mensen vaak het hele jaar door event weg. Naar de camping, of een huisje, zegt Bert Post van Recron – vereniging van recreatieondernemers Nederland. „En als ze straks twee weken écht vast vrij krijgen, gaan ze wellicht eerder naar het buitenland”, vreest Post. „En dat is uiteraard niet in ons belang.” Maar ook niet in het belang van eindexamenleerlingen, zegt hij. Want worden die in mei dan wel goed voorbereid? En wanneer moeten de herexamens dan plaatsvinden? In de zomervakantie?

Ja, daar moet het ministerie nog goed naar kijken, beaamt een woordvoerder van Dekker. Maar ook de nationale dagen 4 en 5 mei moeten mee in de planning. En economische belangen spelen een rol. Aan het einde van dit schooljaar zal de staatssecretaris een knoop doorhakken.

Van Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad die middelbare scholen vertegenwoordigt, mag het snel ingaan, die vaste meivakantie. „Als alle belangrijke afwegingen zijn gemaakt.” Hij vindt bovendien dat Dekker in zijn onderzoek álle vakanties onder de loep mag nemen. „Om te zien wat het beste past.”

‘Stop met de zomerspreiding’

Niet de meivakantie, maar de zomervakantie moet vast worden, zegt de PO-raad. Nu gaan drie regio’s gespreid met vakantie en dat zorgt er voor dat sommige scholen een lang schooljaar hebben en andere juist een kort, zegt Simone Walvisch – vicevoorzitter van de raad van basisschoolbesturen. „Daardoor moeten scholen enorm puzzelen met het indelen van de vakanties. Want je wilt vrije dagen goed spreiden, zodat kinderen naar school gaan en dan weer even tot rust kunnen komen.”

Maar dat is voor de files niet handig; in de zomer zijn mensen uit andere Europese landen ook vrij. En dat is nou net zo mooi aan de meivakantie, zegt Ad Vonk van de ANWB. „Dan zijn onze buurlanden niet vrij. En heb je hier een uitstekend alternatief voor de zomervakantie. Goedkope tickets, mooi weer en nog lekker rustig.”

    • Juliette Vasterman