Dafne Schippers wederom Europees atlete van het jaar

Schippers is de eerste vrouw die de prijs twee keer achter elkaar wint.

Dafne Schippers bij haar overwinning op de 200 meter tijdens de IAAF Diamond League in Brussel. Foto: Laurent Dubrule / EPA

Dafne Schippers is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De 23-jarige Utrechtse ontving de prijs in het Zwitserse Lausanne, tijdens het gala van de Europese atletiekfederatie.

Vorig jaar werd Schippers ook al uitgeroepen tot beste atlete van Europa. Ze is daarmee de eerste vrouw die de prijs tweemaal achtereen wint.

Tijdens het wereldkampioenschap op de 200 meter in Peking won Schippers goud met een Nederlands record (21,63). Dit was gelijk haar beste jaartijd. Op de 100 meter pakte Schippers het zilver in 10,81 - eveneens een Nederlands record.

“Een heel speciaal jaar”

Schippers nam de prijs in ontvangst van Svein Arne Hansen, de voorzitter van de Europese Atletiekfederatie. In een reactie sprak de Utrechtse over “een heel speciaal jaar”.

“De Europese titel in een Europees record. Zilver op de WK, goud op de WK, ik kan het nog niet geloven. Ik heb altijd gezegd dat alles mogelijk is en dit jaar heb ik laten zien dat alles ook echt mogelijk is.”

Andere genomineerden voor de prijs waren de Britse meerkampster Jessica Ennis-Hill en de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk. Bij de mannen ging de prijs naar de Britse wereldkampioen verspringen Greg Rutherford.

    • Sjoerd Klumpenaar