Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

‘Dader aanslag politica Keulen had politiek motief’

Duitse burgemeesterskandidaat en wethouder Henriette Reker is vanochtend neergestoken.

De plek waar de Duitse politica Henriette Reker zaterdag in haar nek werd gestoken.
De plek waar de Duitse politica Henriette Reker zaterdag in haar nek werd gestoken. Foto EPA / Fedrico Gambarini

De dader van een steekpartij in de Duitse plaats Keulen waarbij burgemeesterskandidaat Henriette Reker vanochtend zwaargewond raakte, had vermoedelijk een politiek motief. Dat melden Duitse media op basis van politiebronnen. Reker is als wethouder Sociale Zaken en Integratie onder meer verantwoordelijk voor de vluchtelingenopvang in de stad.

Bij het incident raakten ook vier anderen gewond: een campagnemedewerker van Reker en drie omstanders die na het incident wilden ingrijpen. “Ik moet dit doen, ik bescherm jullie allemaal”, heeft de 44-jarige messteker volgens de krant Rheinischer Post geroepen na zijn daad.

Hij bleef na de aanslag op de plaats van het misdrijf staan om zich door agenten te laten inrekenen. In de politiewagen zou hij hebben gemeld dat hij boos is op Reker, vanwege haar vluchtelingenbeleid, en bondskanselier Merkel, die eerder haar steun uitsprak voor de onafhankelijke politica.

Reker was rond negen uur op de markt aanwezig om campagne te voeren voor haar kandidatuur. Ze werd onder meer geraakt in de nek. De politica ondergaat momenteel een operatie, maar is buiten levensgevaar, zo meldt haar campagneteam op Twitter. Volgens omstanders was de aanslagpleger bewust op zoek naar Reker.

Twitter avatar HenrietteReker Henriette Reker Henriette Reker ist außer Lebensgefahr. Mehr Infos im Laufe des Tages. Verletztes Teammitglied Umständen entsprechend wohlauf. TR

Morgen vindt in Keulen de verkiezing van de nieuwe burgemeester plaats. Reker is een onafhankelijke kandidaat, die door de partijen CDU, FDP en Die Grünen wordt gesteund. Ze is volgens het campagneteam nog steeds in de race voor de burgemeesterspost.