Croquet spelen met Billy the Kid

Ze zeggen dat hij 15 of 16 was toen hij zijn eerste man doodde. Dat hij er in totaal zeker negen heeft doodgeschoten. William H. Bonney, alias Billy the Kid is de meest bezongen outlaw van het Wilde Westen, in songs van Woody Guthrie en Bob Dylan, in films van Arthur Penn en Sam Peckinpah.

In de nazomer van 1878 speelt Billy, na een huwelijksfeest, met andere leden van de Regulators-bende een spelletje croquet. Ze hebben net een bloedige bendeoorlog overleefd, in Lincoln County, New Mexico.

Op het moment dat deze foto wordt genomen – een ‘tintype’, een zwartmetalen plaat die met lichtgevoelig materiaal is bestreken – staat Billy voor de uiterste linkerkant van het huis. Hij leunt op zijn croquethamer, terwijl een medespeler zijn kant uit wijst. Drie jaar later wordt Billy the Kid omgelegd door zijn vroegere kameraad, sheriff Pat Garrett. Billy was 21 jaar oud.

De foto werd begin deze maand aangeboden bij Kagin’s inc., expert in ‘Western Americana’. Hij was voor 2 dollar in een Californische rommelwinkel gekocht. De waarde wordt nu op 5 miljoen dollar geschat.