‘Brussel vindt Nederlandse belastingdeal met koffieketen Starbucks ontoelaatbaar’

De Europese Commissie vindt de belastingdeal die het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks met de Nederlandse fiscus heeft gesloten ontoelaatbaar. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine op basis van bronnen in Brussel. De Europese Commissie onderzoekt al maanden specifieke belastingdeals die landen hebben gesloten met multinationals, omdat die zouden ingaan tegen de Europese regels. Volgens de Duitse krant is onder meer het onderzoek naar de overeenkomst van Nederland met Starbucks nu afgerond. Brussel zou daarbij tot de conclusie zijn gekomen dat die deal niet door de beugel kan. Dit zou ook gelden voor afspraken van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Verder wordt onder meer de fiscale behandeling van Apple in Ierland onder de loep genomen. (ANP)