Van der Laan: mogelijk relatie drugsdode en ADE

Burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat een drugsdode die „onlangs” is gevallen, mogelijk in verband moet worden gebracht met het Amsterdam Dance Event. „Dat is een grote tegenslag”, zei Van der Laan vrijdag tegen de lokale tv-zender AT5.

De regels rond en controles op drugs tijdens het grote evenement (365.000 bezoekers, 2.200 optredens) waren dit jaar juist sterk aangescherpt. Festivalorganisatie, gemeente, verslavingsinstituten en GGD hebben intensief samengewerkt „om dit te voorkomen”, aldus Van der Laan. Vorig jaar zijn drie bezoekers van het festival overleden na het gebruik van drugs. Dit jaar werd vooraf gewaarschuwd voor levensgevaarlijke xtc-pillen die in omloop zijn met een ADE-logo.

De burgemeester was tijdens zijn gesprek met AT5 terughoudend in het geven van informatie over het slachtoffer – hij had „tien minuten voor ik hier binnenkwam” van de politie gehoord over de dode. Hij wilde niet zeggen of het een man of een vrouw was voordat de familie is ingelicht. Het festival duurt tot zondag. (NRC)