Nederland Fotografeert winnaar van het thema ‘Stilleven’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

„Een hedendaagse, originele benadering van het traditionele stilleven”, noemt de vakjury van Nederland Fotografeert de foto Vis en Vis van Marc Terstroet. „Met slechts twee eierdopjes en een vis, gevoel voor humor en oog voor compositie schetst hij een heel prikkelend en bevreemdend tafereel.” Hij wint daarmee de vakjuryprijs van de maand september met als thema Stilleven. Museum MORE biedt hem twee entreekaarten met museumcadeaupakket aan en een diner geïnspireerd op zijn eigen stilleven in Hotel-restaurant De Roskam in Gorssel.

„Ik heb veel respect voor professionele culinaire fotografen gekregen bij het maken van deze foto”, zegt gepensioneerd vormgever Terstroet (66, Amsterdam), die zichzelf een fotoamateur noemt. „Het viel echt niet mee om glibberige visjes in een eierdopje te dresseren en ze daarbij gaaf en een beetje fris te houden.

Ik wilde graag een stilleven maken met dode dingen. Niet voor niks noemen de Fransen het een nature morte. Tegelijkertijd mocht het allesbehalve de bekende combinatie worden van strijklicht, bruine Anton Pieck-spulletjes en een spinnenweb in elke hoek. Het beeld moest zo leeg en statig mogelijk zijn. Ik heb de opstelling daarom tegen een gekromd wit vel papier gefotografeerd.

De witte eierdopjes als basis had ik al. Daar ben ik iets verrassends bij gaan zoeken. Eerst heb ik geprobeerd een klein gebakken eitje als geplooid tafelkleedje op het dopje te leggen; dat werd niet smakelijk, niet chic en vooral tuttig. De sardines voldeden qua vorm en kleur beter. Op de vismarkt van de Albert Cuyp heb ik ze zorgvuldig geselecteerd op hun formaat en ‘enthousiasme’.

Het toevallige verschil in vorm en grootte van de twee eierdopjes geeft de visjes extra dynamiek. Ze worden weer springlevend. De ene lijkt nu te duiken, de andere naar lucht te happen.”