Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week in een geluidsstudio annex ‘wijnkelder’.

Huis Boven Brasserie Harkema, midden in het centrum van Amsterdam, woont eigenaar Michiel Kleiss (56). Een etage van 150 vierkante meter zonder muren of deuren onder een groot glazen dak, en met één geïsoleerde kamer. Dat is de geluidsstudio/wijnkelder/logeerkamer, oftewel „een jongenskamer voor volwassen mannen”. Kleiss was vroeger dj en directeur van de Amsterdamse club Roxy. Platen draaien is nu zijn hobby. „Deze muren houden tot 80 decibel geluid tegen. Als hier binnen een vliegtuig zou opstijgen, hoor je buiten alleen wat gebrom.” Door die isolatie is de kamer perfect op een koele, constante temperatuur te houden. „Ideaal om wijn in te bewaren.”

Wijnverzameling Verstand van wijn kreeg Kleiss door zijn restaurants (hij runt ook restaurant ANNA in Amsterdam) waarvoor hij zelf de wijnkaarten samenstelt. „Ik heb een wijncursus gedaan, twee dikke boeken gelezen, en ben daarna vooral veel gaan proeven.” Zijn platen staan gesorteerd op genre, de wijnen op gebied van herkomst: Noord-Italië, Bourgogne, Spanje, Bordeaux, de nieuwe wereld. „Voor buitenstaanders onduidelijk, maar ik kan alles terugvinden. Het mooist is om te zien hoe wijnen zich ontwikkelen als je ze een tijd laat liggen.” Na het uitgaan drinkt hij graag nog een wijntje in deze kamer, „terwijl de jongens op de bank hangen en ik muziek draai”.

Van Ikea „De houten stellages waar de platen in staan.”

Bij brand meenemen „Niks. Dat weet ik uit ervaring, ik heb al twee keer een brand meegemaakt.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak