Zoetstofraket knalt door atmosfeer, 21 km hoog

Stratos II+, de ‘zoetstofraket’ van Delftse studenten heeft een Europese hoogterecord gebroken.

De raket bleef gisteren op de grond, na de afgebroken lancering. Foto dare.tudelft.nl

Stratos II+, de ‘zoetstofraket’ van het Delftse studententeam DARE, heeft vandaag het Europese hoogterecord voor studentenraketten gebroken. Hij kwam 21 km hoog. Om even na half vijf werd steeg de ranke, zeven meter lange raket op vanaf een lanceerplatform in het Zuid-Spaanse El Arenosillo. De raket bleef 11 minuten in de lucht. De hoop was dat de Stratos II+ 50 km hoog zou komen, maar dat is dus niet gelukt. Het vorige Europese record stond op ruim 12 km.

De vreugde in het DARE-controlecentrum in Spanje was groot:

Lancering vanuit Nederland is te onveilig. In Spanje is er een vrij luchtruim en een vrije zee, voor de landing. Het wereldrecord staat op naam van het Amerikaanse amateurteam CSXT, dat in 2014 een raket lanceerde naar 118 kilometer hoogte.

Foto dare.tudelft.nl

De raket bleef gisteren op de grond, na de afgebroken lancering. Foto dare.tudelft.nl

De raket is ontworpen en gebouwd door ruim vijftig Delftse studenten lucht- en ruimtevaart van Delft Aerospace Rocket Engineering. De Aurora DXI-200-raketmotor heeft als brandstof een mengsel van paraffine (kaarsvet), aluminium en sorbitol. Sorbitol is een zoetstof: bekend van kauwgum en koffiezoetjes.

dare-1800x500

De oxidator van de brandstof is vloeibaar stikstofoxide (N2O) ofwel lachgas. De chemische reactie tussen de brandstof en de oxidator leverde temperaturen op rond de 2500 graden Celsius en een stuwkracht van 1000 kilogram, die [20] seconden aanhield.

Aan boord waren een boordcomputer en instrumenten om hoogte, luchtdruk en het aardmagnetisch veld te bepalen. Ook waren er twee camera’s, waarvan één de vluchtbeelden live doorstuurde.

De wetenschappelijke lading bestond uit een experiment van het bedrijf Xsens en de Radboud-universiteit in Nijmegen om de de positie en de snelheid te meten zonder GPS-waarneming. Onderzoekers van de Radboud-universiteit maten onderweg ook de demping van radiostraling in de atmosfeer.

Donderdag mislukte een lanceerpoging. Na een ogenschijnlijk probleemloze countdown bleef de raket werkeloos staan tegen de lanceertoren. De oorzaak bleek een niet-werkende ontsteker die de raketmotor had moeten voorververhitten

De Delftenaren zijn geen nieuwkomers. Het vorige Europese hoogterecord, 12,3 kilometer, stond ook op naam van het Delftse team, in 2009 gehaald door Stratos I vanuit Kiruna in Noord-Zweden.

Een poging in 2014 om de raket Stratos II te lanceren mislukte door een haperende raketmotor. De vele verbeteringen daarna vonden de studenten voldoende reden voor een ‘+’ na de naam.

De volgende DARE-raket, nu nog op de tekentafel, moet de 100 kilometergrens gaan passeren. Die grens wordt traditioneel gezien als de grens met de ruimte. Die grens is dus al eens gehaald door het Amerikaanse amateurteam CSXT, dat in 2014 een raket lanceerde naar 118 kilometer hoogte.

 

 

 

 

    • Bruno van Wayenburg