Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Wennen

Men zegt wel dat alles went. Het is een eigenschap die door onze evolutie als gunstig is beoordeeld en als behulpzaam voor het overleven van onze soort dat wij in staat zijn om ons aan te passen en te wennen aan extreme omstandigheden. Zo kunnen we overal wonen, van het regenwoud tot het poolgebied en zelfs in Nederland. Maar sommige dingen wennen nooit. Je kunt niet wennen aan honger, droogte en armoede waardoor je kinderen sterven. Je kunt niet wennen aan de dreiging van bommen die dag in dag uit op elk moment op het dak van je huis kunnen vallen. De evolutie heeft ons niet geleerd om te wennen aan acuut levensgevaar. De eigenschap die nuttig is voor het voortbestaan van onze soort, is het instinct om in dergelijke omstandigheden te vluchten.

En wie is gevlucht voor zijn leven omdat hij niet kon wennen aan de constante dreiging van de dood, krijgt, als hij toevallig in Nederland terechtkomt, van onze liberale voorman Halbe Zijlstra te horen dat hij niet mag wennen aan ons welzijnsniveau. Het liefste had Halbe Zijlstra gezien dat de vluchteling helemaal niet in Nederland was terechtgekomen. Daarom zegt hij dat. Hij wil de berooide en getraumatiseerde overlevenden van armoede en oorlogen die wij zelf mede hebben veroorzaakt en die met wanhoop en de dood in hun ogen een veilig heenkomen zoeken ontmoedigen de afslag Nederland te nemen. Wees dan consequent, zou ik zeggen. Zaai nog wat meer angst voor vreemdelingen, stook het volk op en vertel vervolgens het eerlijke verhaal dat de vluchteling in Nederland zijn leven niet zeker is omdat asielzoekerscentra in de brand worden gestoken. Wat nou welzijnsniveau. We willen ze gewoon niet hebben hier, die zwartjes die bijna allemaal nog moslim zijn ook. Zeg dat dan. Als ze naar Soedan, Eritrea of Syrië gaan whatsappen dat je in Nederland dankzij de ophitsende taal van politici het gevaar loopt gelyncht te worden, komt er geheid niemand meer deze kant op. Dat wil je toch? Ga dan niet de nobele, barmhartige, menslievende politicus lopen uithangen die zegt dat ze uiteraard van harte welkom zijn maar niet heus en dat we geen aanzuigende werking willen en dat ze in Nederland in geen geval zo’n leven mogen leiden als Nederlanders want anders raken ze eraan gewend en dan krijgen we ze nooit meer weg.

‘We willen niet dat ze wennen aan ons welzijnsniveau.’ Het was de nieuwe slogan die Halbe Zijlstra het afgelopen weekend had bedacht. Nog afgezien van het feit dat het een flagrante schending is van artikel 1 van onze Grondwet om mensen van een verschillende afkomst die zich in Nederland bevinden op een verschillende manier te behandelen, is het arrogant, stupide, harteloos en walgelijk. Een vriend van mij zit in de problemen en vraagt of hij een weekje bij mij mag logeren. Natuurlijk help ik hem, maar hij moet wel op de keukenvloer slapen, want ik wil niet dat hij went aan mijn welzijnsniveau. Anders krijg ik hem nooit meer weg.

Ik wens alle vluchtelingen die in Nederland komen toe dat ze nooit zullen wennen aan het niveau van de menselijkheid van Halbe Zijlstra.