Was ‘Plan B’ bluf? Banenverlies Air France ‘kan voorkomen’ worden

Het inkrimpen van Air France „kan nog voorkomen worden” als „onderhandelingen snel tot resultaat leiden”. Dat heeft topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM gisteren laten weten na een vergadering van de raad van bestuur. ‘Plan B’, dat werd ingezet na stukgelopen gesprekken met de piloten en waarin het aantal vliegroutes wordt verminderd en 2.900 banen verdwijnen, lijkt nu weer op losse schroeven te staan.

De Juniac heeft met alle bonden afzonderlijk gesproken en zegt dat zij aan „groei op basis van de afgesproken besparingen” de voorkeur geven boven een nieuwe ingrijpende herstructurering. Hij staat onder druk van de Franse regering om tot een oplossing te komen die het banenverlies zoveel mogelijk beperkt.

Direct nadat vakbondsactivisten Air France-directeuren de kleren van het lijf hadden gescheurd, zei premier Manuel Valls nog de directie van Air France volledig te steunen. Hij noemde de werknemers die zich hadden misdragen „boeven”. Regeringsvertegenwoordigers in het bestuur van de vliegmaatschappij hadden bovendien ingestemd met het inzetten van Plan B toen de piloten weigerden meer te vliegen voor hetzelfde geld.

Maar de toon van de Franse regering veranderde deze week toen zes werknemers van Air France door de politie van hun bed waren gelicht wegens betrokkenheid bij het uit de hand gelopen protest. De mannen zijn lid van de radicale vakbond CGT en zijn door Air France op non-actief gesteld. De „criminalisering van vakbondsacties” is volgens de bond „schandalig”. Ook de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste was verbolgen over hun behandeling. Minister van Milieu Ségolène Royal veroordeelde uitspraken van haar collega van Economie die de gewelddadige CGT-leden „stupide” had genoemd.

Om de gemoederen te bedaren veroordeelde president François Hollande deze week „niet alleen de hardhandigheid van de bonden, maar ook de hardheid van een aantal beslissingen van de bazen”. Dat is een sentiment dat bij links Frankrijk breed leeft. De linkse krant Libération suggereert vandaag dat Plan B niet meer dan „bluf” was.

    • Peter Vermaas