VVD: Mark Verheijen niet in de fout bij organiseren partijbijeenkomst

Partijcommissie pleit oud-Kamerlid vrij van dubieus handelen rondom Floriade.

Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft, voor zover kan worden vastgesteld, niet verwijtbaar gehandeld bij de organisatie van een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij op 28 augustus 2012 op de Floriade in Venlo.

Dat concludeert de integriteitscommissie van de VVD na onderzoek naar de gang van zaken destijds. De verdenking was dat Verheijen, destijds gedeputeerde in Limburg met de Floriade in portefeuille, had geregeld dat de partijbijeenkomst gratis gehouden kon worden.

Verheijen was medeverantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van de verkiezingsmanifestatie, waar premier en lijsttrekker Mark Rutte als hoofdgast optrad. Maar de Limburger had naar eigen zeggen geen bemoeienis met de logistiek. Wie dat regelde, is ook na onderzoek onduidelijk. De commissie heeft evenmin kunnen achterhalen of de liberalen de inmiddels opgedoekte Floriade BV huur voor het terrein betaalden.

Volgens Verheijen was de Floriade een zelfstandig bedrijf en had hij geen invloed op het versturen van rekeningen. De integriteitscommissie neemt dit als conclusie over.

In haar onderzoeksrapport is ze wel kritisch over de onduidelijkheid rond de logistieke organisatie en het ontbreken van duidelijke afspraken over betalingen. Dat moet in de toekomst anders, want het kan „gemakkelijk zorgen voor een op zijn minst onduidelijke situatie in deze complexe en publicitair gevoelige omstandigheden”.

Naar aanleiding van een publicatie in NRC deed de VVD-integriteitscommissie ook in februari al onderzoek naar Verheijen. Toen werd geconcludeerd dat hij meermalen in de fout was gegaan bij het indienen van declaraties als gedeputeerde. Verheijen trad daarna af als Tweede Kamerlid.

Ten tijde van de verkiezingsbijeenkomst was Verheijen kandidaat-Tweede Kamerlid. Tegelijkertijd had hij als gedeputeerde de landbouwtentoonstelling in zijn portefeuille. Eerder was hij als wethouder economische zaken van Venlo nauw betrokken bij de opzet ervan.