VS: overleg N-Korea alleen als land nucleair programma opgeeft

De kans dat dat gaat gebeuren, is nihil. Noord-Korea wil geen afstand doen van het programma.

President Barack Obama en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Geun-hye Park tijdens hun persconferentie in het Witte Huis. Foto Susan Walsh/AP

De Verenigde Staten willen best met Noord-Korea in overleg, zoals ze dat ook deden met Iran, maar dan moet het land wel “serieus” bereid zijn het omstreden nucleaire programma op te geven. En de kans dat dat gebeurt, is nihil.

President Obama maakte zijn opmerkingen na een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Zij kon zich vinden in de verklaring, schrijft persbureau AP. Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een nucleaire test gedaan en ontwikkelt naar eigen zeggen momenteel een raket die potentieel de VS zou kunnen raken. Obama zegt dat Iran bereid was een “serieus gesprek” aan te gaan over zijn nucleaire programma, een gesprek dat eerder dit jaar leidde tot een akkoord, maar dat daarvoor in het geval van Noord-Korea nog geen indicatie is.

En dat zal naar verwachting ook zo blijven. Noord-Korea ziet in zijn nucleaire programma een troef tegen een potentiële militaire invasie. Ook al heeft het land meermaals naar buiten toe gecommuniceerd dat het al de wens van Kim Il-sung, die het land leidde vanaf de stichting in 1948 tot zijn dood in 1994, om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken, dat is slechts voor de bühne. De regering in Pyongyang breidt haar nucleaire programma eerder uit.

Om deze reden liep het zogenoemde zeslandenoverleg, bedoeld om Noord-Korea zover te krijgen dat het zijn kernwapens zou opgeven, stuk in 2009. Sindsdien is het niet meer hervat.

Park bezocht Obama na een zomer waarin de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea bij de zwaarbewaakte grens weer verder toenamen.

    • Frank Huiskamp