‘Hacker speelde militaire gegevens door aan IS’

De 20-jarige hacker uit Kosovo is opgepakt in Maleisië. Hij was al lang in beeld bij de Kosovaarse politie.

Foto Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt een hacker uit Kosovo van het stelen van militaire gegevens die het vervolgens heeft overhandigd aan een strijder van Islamitische Staat (IS). Dat schrijft de Washington Post vandaag.

De 20-jarige Kosovaar zou in juni een hack hebben gepleegd bij server die gebruikt wordt door een Amerikaanse onlineshop. Daarbij bemachtigde hij persoonsgegevens van honderdduizend mensen waaronder ook van Amerikaanse militairen. In de zomer heeft hij de details van 1.351 militairen en ander overheidspersoneel doorgestuurd naar IS.

IS-strijder publiceerde informatie op Twitter

De hacker gaf de informatie aan IS-strijder Junaid Hussain. Deze Brit publiceerde in augustus op zijn Twitteraccount alle namen, e-mailadressen, telefoonnummers, paswoorden en locaties van de ruim dertienhonderd Amerikaanse militairen. En voegde daar de waarschuwing aan toe:

“Soldaten… we zullen je nek breken in je eigen land”!

Later die maand werd deze strijder, die bekend stond onder zijn nom du guerre Abu Hussain al-Britani, gedood bij een drone-aanval in Syrië, zo schrijft de Washington Post. Volgens de assistent-procureur generaal John Carlin is deze hack de eerst in zijn soort en neemt het Amerikaanse ministerie van Justitie deze zaak hoog op:

“Deze zaak is de eerste in zijn soort en met deze beschuldiging willen we de verdachte verantwoordelijk houden voor zijn diefstal van deze informatie en zijn rol bij IS om Amerikaans overheidspersoneel aan te vallen”.

Hacker al lang in beeld bij Kosovaarse politie

De hacker zou de leider zijn van een groep van etnisch Albanese hackers uit Kosovo die zichzelf de ‘Kosovo Hacker’s Security’ (KHS) noemen. De politie in Kosovo had deze hacker al langer op het oog, zo meldt Reuters.

Hij zou al eens gearresteerd zijn vanwege het hacken van internetsites in Kosovo, waaronder de grootste nieuwssite uit het land: Gazeta Express. De 20-jarige hacker zou kritiek hebben op de wijze waarop de nieuwssite bericht over radicale islamisten en IS in Syrië en Irak. Tussen de honderd en tweehonderd Kosovaren hebben zich aangesloten bij IS.

De CEO van Gazeta Express, Berat Buzhala had tussen 2010 en 2014 meerdere keren contact met de hacker, zo laat hij weten aan Reuters.

“Hij heeft mij een aantal keer foto’s van veiligheidscamera’s bij instituties in Kosovo gestuurd. En ook van camera’s bij de grens. Hij had alle veiligheidscamera’s in Kosovo onder zijn controle. Ook van het vliegveld. Hij kon daar elk moment op inbreken”

Buzhala gaf deze informatie door aan de anti-terrorisme eenheid van de politie. Ook informeerde hij de Amerikaanse ambassade in Kosovo. Volgens de journalist was de Kosovaarse politie niet geïnteresseerd in zijn beschuldigen aan het adres van de jeugdige hacker.

Hacker opgepakt in Maleisië

De hacker kon afgelopen jaar zonder problemen afreizen naar Maleisië voor studies computerwetenschap en forensisch onderzoek aan een privé-instituut. Op basis van een Amerikaans arrestatiebevel werd de hacker uiteindelijk aangehouden.

Volgens nieuwsmedia uit Maleisië zou hij al een maand geleden zijn opgepakt. De Maleisische politie liet gisteren weten dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

    • Huib de Zeeuw