Oekraïne krijgt volgend jaar zetel in Veiligheidsraad

Oekraïne krijgt in 2016 en 2017 een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ook Egypte, Senegal, Japan en Uruguay nemen dan in het machtigste orgaan van de VN zitting. Dat is de uitkomst van een stemming vandaag in de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin, zei voor de stemming dat de zetel belangrijk was „tegen de achtergrond van de Russische agressie”. Rusland zou achter de schermen bij de VN campagne hebben gevoerd tegen Oekraïne. Toch kreeg het land als verwacht de vereiste steun: 177 stemmen. Vereist is ten minste tweederde van de bij de stemming aanwezige lidstaten.

Verrassend was de uitkomst van de stemming over geen van de vijf vrijkomende zetels. De tijdelijke zetels in de Veiligheidsraad zijn verdeeld onder regionale groepen, en voor elke groep waren er evenveel kandidaten als zetels. Oekraïne was de enige kandidaat van de groep van Oost-Europa.

Spannender is het in juni 2016, als gestemd wordt over de tijdelijke zetels voor 2017-2018. Dan gaat het om twee zetels voor de groep ‘West-Europa en andere landen’ tussen drie landen: Nederland, Zweden en Italië.

In de Veiligheidsraad hebben de vijf permanente leden het vetorecht en daarmee de meeste macht. Maar om resoluties aangenomen te krijgen hebben deze landen – de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – steun nodig van tijdelijke lidstaten, waarvan er tien zijn.