Ethiopiër aangehouden in A’veen om oorlogsmisdaden

De verdachte is in Ethiopië bij verstek ter dood veroordeeld.

Foto's van slachtoffers van het regime van kolonel Mengistu tijdens een herdenking in Addis Abeba. Foto AP Photo/Anita Powell

Een 61-jarige man uit Ethiopië is eind september in Amstelveen aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden. De man zou zich in de jaren zeventig schuldig hebben gemaakt aan marteling en moord op vermeende tegenstanders van het toenmalige Mengistu-regime. De voorlopige hechtenis van de man is gisteren door de rechtbank in Den Haag met negentig dagen verlengd.

De man woont sinds het begin van de jaren negentig in Nederland en heeft inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit. In 1998 werd er in een aantal media al bericht over diens mogelijke betrokkenheid bij het Mengistu-regime, dat na de val van keizer Haile Selassie in 1974 Ethiopië met harde hand regeerde.

In 2012 werd een onderzoek gestart naar de mogelijke betrokkenheid van de man bij oorlogsmisdaden in Ethiopië. Het Team Internationale Misdrijven heeft de zaak onderzocht. Het onderzoek spitst zich met name toe op de kampen van Debre Marcos en Metekel waar de verdachte in 1978 bevel zou hebben gegeven tot de moord op tientallen vermeende tegenstanders. Daarnaast liet hij hun lichamen dumpen in een massagraf. Ethiopische getuigen die in het buitenland wonen zijn reeds verhoord. Daarnaast hebben de autoriteiten in Ethiopië een deel van het dossier over de man aan Nederland overgedragen.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de verdachte in Nederland berecht zal worden voor oorlogsmisdaden. Van uitlevering aan Ethiopië is geen sprake. De man is daar bij verstek ter dood veroordeeld. Over drie maanden is de proforma-zitting.

    • Philippus Zandstra