UEFA voorlopig achter Platini

De Europese voetbalbond steunt zijn voorzitter Michel Platini net zo lang tot het definitieve oordeel in diens corruptiezaak is geveld.

De Europese voetbalbond UEFA blijft achter Michel Platini staan, ondanks zijn schorsing van vorige week. Ook blijft de Fransman kandidaat voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, zo liet secretaris-generaal Gianni Infantino van de UEFA gisteravond weten. Platini kan rekenen op de steun van alle 54 nationale bonden.

De UEFA hield gisteren een spoedberaad in het Zwitserse Nyon over de schorsing van de Franse bondsvoorzitter. De oud-voetballer werd vorige week voor negentig dagen uit zijn functie gezet vanwege corruptiepraktijken, evenals FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser zou Platini 1.8 miljoen euro hebben gegeven in ruil voor steun bij zijn herverkiezing.

Secretaris-generaal Infantino stelt namens de UEFA dat Platini recht heeft op een eerlijk proces en de kans om zijn naam te zuiveren. „Hij verdient onze steun. We roepen de betrokken instanties op heel snel te handelen, zodat er uiterlijk half november volledige duidelijkheid is.”

Platini ging in beroep tegen zijn schorsing en zegt dat hij onschuldig is. De zaak komt hem ongelegen. Hij is momenteel in de race om Blatter op te volgen als die begin volgend jaar sowieso aftreedt bij de FIFA.

De KNVB is terughoudend in zijn commentaar als het gaat om de schuld of onschuld van Platini. „Er moet nog veel worden onderzocht”, onderkende KNVB-voorzitter Michael van Praag, die met directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in Nyon aanwezig was. „Over de morele kant van de zaak hebben we het nog niet gehad. Dat valt me zwaar, maar dat komt later wel. Eerst willen een snel oordeel over Platini op basis van de feitelijke situatie.”

„Platini’s rugzak is erg zwaar geworden en dat kan hem weleens zijn rug kosten”, zei Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse bond en bestuurslid van de UEFA en FIFA in Die Zeit. Zijn Deense collega Allan Hansen zei eerder al dat als er geen legitieme aanleiding is voor de betaling van Blatter aan Platini, er geen reden is om de voorzitter van de UEFA nog langer te steunen.

David Gill, de voorzitter van de Engelse bond, steunt ‘in principe’ het FIFA-voorzitterschap van Platini, zei hij tegen de BBC. „Behalve als blijkt dat er wel een geur van corruptie aan blijft hangen, dan kunnen we hem niet langer steunen.” De Franse bond heeft al aangekondigd Platini tot aan het internationaal sporttribunaal CAS te willen verdedigen.

Van Praag als alternatief

Mocht Platini schuldig worden bevonden, dan zou Michael van Praag volgens verschillende lidstaten als een goed alternatief gelden, aldus de BBC. De huidige vicevoorzitter van de UEFA komt dan in aanmerking voor het voorzitterschap van de UEFA of zelfs van de FIFA. De inschrijvingstermijn van de kandidaten sluit bij de FIFA op 26 oktober. De UEFA wil nog steeds dat de voorzittersverkiezing op de vastgestelde datum van 26 februari 2016 plaatsvindt.

Van Praag stelde zich eind januari al vergeefs kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Hij trok op 21 mei zijn kandidatuur in. Nu is hij dus voorzichtig weer in beeld. Zijn reactie: „Ik doe lekker aan al dat gespeculeer niet mee. Als, als, als, daar schiet je niks mee op. We zullen eerst moeten afwachten hoe de zaak met Michel Platini zich ontwikkelt.”