Turkse straaljagers schieten drone neer

Het onbemande vliegtuigje lijkt op een Russische drone die in mei 2014 is neergeschoten in Oekraïne.

Een archieffoto van een drone Foto Lex van Lieshout/ ANP

Turkse straaljagers hebben vandaag een drone neergehaald boven het eigen grondgebied en vlakbij de Syrische grens. Het onbemande vliegtuigje was 3 kilometer het Turkse luchtruim binnengevlogen, zo meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News.

Het is nog niet bekend van welk land de drone afkomstig is. Het Turkse leger heeft drie waarschuwingen afgegeven voordat ze overgingen tot het neerschieten van het onbemande vliegtuigje. Via Twitter verschijnen meerdere foto’s over de desbetreffende drone - met een spanwijdte van amper twee meter- met de aantekening dat het lijkt op een Russische drone die in mei 2014 in Oekraïne is neergeschoten.

Twitter avatar anadoluajansi ANADOLU AJANSI [Galeri] Türk hava sahasında düşürülen milliyeti belirsiz hava aracı http://t.co/wso0K22Hss http://t.co/nTKXKN3mMH
Twitter avatar TheBaseLeg Mike Yeo UAV shot down by Turkey bears striking similarity to one shot down by Ukraine in May ’14, reported as a Orlan-10 mod http://t.co/HWlzcrqoMX

‘Het is geen Russische drone’

Het Russische ministerie van Defensie laat weten dat alle Russische vliegtuigen in Syrië veilig zijn teruggekeerd naar hun bases. Ook doen alle Russische drones het nog, dat meldt Reuters. Een Amerikaanse functionaris laat het aan persbureau weten dat de drone die is neergehaald boven Turks grondgebied wel uit Rusland afkomstig is.

In reactie laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten dat nog niet alle feiten bekend zijn, maar dat dit niet goed klinkt. Zo laat hij weten aan ANP:

“Het Turkse grondgebied hoort uiteraard goed beschermd te worden”.

In de afgelopen weken hebben meerdere Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim geschonden. De Turkse regering waarschuwde toen dat Rusland verantwoordelijk zal worden gehouden voor “elk ongewenst incident”. De NAVO noemde het “onacceptabel”, het Witte Huis sprak van een “provocatie” van Rusland.

Turkije schoot ook al straaljager en helikopter neer

Het is niet de eerste keer dat Turkije een luchtvoertuig heeft neergeschoten. Vanwege de oorlog in Syrië hebben zowel drones, vliegtuigen en helikopers het Turkse luchtruim geschonden.

In maart 2014 schoot het Turkse leger een Syrische gevechtsvliegtuig neer. Vorig jaar mei werd door de Turken nog een Syrische helikopter uit de lucht gehaald. Turkije ging haar luchtruim beter beschermen nadat Syrië in juni 2012 een Turks gevechtsvliegtuig had neergeschoten.

    • Huib de Zeeuw