Thuiskomen in een heel fijn Italiaans eethuis

Foto Pieterjan Luyten

In de rustige, lommerrijke Plantagebuurt zit al ruim tien jaar een Italiaans eethuis dat net als de buurt zelf op een bescheiden manier stijlvol is, niet te druk, niet opdringerig: Sapori del Mondo, smaken van de wereld. Vroeger kon je hier ook nog Italiaans eten afhalen, nu kun je er alleen nog maar eten, zowel (laat) ontbijt (vanaf 10.30 uur) als lunch en diner. De kleine zaak heeft mooie, met wit linnen gedekte tafels, er klinkt prettige jazzmuziek op de achtergrond, er hangen zwart-wit foto’s aan de muur. Het voelt meteen zoals een goed eethuis moet voelen: thuis.

De bediening, bij ons een jonge vrouw die Engels spreekt en van Italiaanse afkomst is, is buitengewoon hartelijk en vriendelijk, dat helpt ook enorm.

De kaart is ook thuiskomen. Zij staat niet vol verrassingen, het is een herkenbaar klassiek Italiaans menu met antipasti, de tweede gang in de vorm van lasagna, ravioli of salade, natuurlijk de secondi, het hoofdgerecht, en ten slotte dolce, het dessert (zoet) of kaas.

Het fijne is dat je van bijna alle gerechten zowel een kleine als grote portie kunt bestellen. Ik vind dat ideaal, het schept ruimte om weer eens lekker all the way te gaan; we bestellen vier gangen. En dan begin je natuurlijk met een antipasti misto (10,50). Geen avontuurlijke keuze, deze mix van voorgerechtjes, maar wel een goede manier om te proeven wat de keuken in huis heeft. En dat is prima – alles op het bord smaakt zoals het moet smaken: simpel, vers, de goede kruiden, mooie, romige mozzarella, uitstekende olijven en veel aandacht voor groenten. Dan komen de (kleine) porties pasta op tafel: lasagna classica (9,-) en ravioli met artisjok en pecorino (13,-). De lasagne heeft een klassieke bolognesesaus, gehakt dat goed doorstoofd is, de groenten doen knapperig aan, alsof ze later zijn toegevoegd, maar het is hoe dan ook lekker. Meer dan lekker is de ravioli, die hoog op smaak is door de zoute pecorino (schapenkaas) en de fikse dosis truffel (en een paar snippers dragon) die aan de saus is toegevoegd. Kijk, zo is de herfst natuurlijk heel goed door te komen.

De hoofdgerechten staan op het krijtbord en wisselen vaak. Ons oog valt op de parelhoenbout op Ligurische wijze (19,-) en de ossenhaas met paddenstoelen (22,95). De chef komt uit Ligurië en dat betekent dus dat de parelhoen een flinke hand rozemarijn heeft gekregen, wat enorm veel karakter geeft en erg lekker is. De ossenhaas, filetto manzo, is perfect gebakken, het is sowieso mooi vlees. Ossenhaas is dan wel chic, maar soms ook wat onuitgesproken – maar deze heeft smaak. De paddenstoelen die erbij komen zijn heerlijk, alhoewel ze net even wat meer paddenstoelensmaak hadden kunnen hebben, het is iets te vlak. We nemen er uien in balsamico bij, cipolle (5,-), lekkere stevige zuren bij al deze aardse smaken.

En dan doen we nog de ultieme finaletest: tiramisu (6,-). Eén bordje met z’n tweeën; de porties zijn hier best royaal, en ook die ene portie blijkt meer dan genoeg. Tiramisu lijkt eenvoudig te maken, maar dat is het niet. Vaak is ie te zompig, te doordrenkt met amaretto (dat hoort dus niet), te zoet of is de mascarpone niet fris. Deze tiramisu is in balans en bijna perfect. Bijna, want die chocoladesaus die erom heen gedrapeerd is, vinden we niet nodig.

Tevreden drinken we nog een glas wijn. Er is weinig keuze qua open wijnen, maar ze zijn wel uitstekend (witte Siciliaanse Grillo en Rosso Piceno uit de Marche, 4,50), dan nog een espresso (2,75) en dan stappen we monter de herfstavond in. Sapori del Mondo is niet buitengewoon avontuurlijk, en hip is het al helemaal niet. Goddank. Het is een fijn Italiaans eethuis, een héél fijn Italiaans eethuis waar je graag thuiskomt.

    • Petra Possel