Staat begint met verkoop voormalige vastgoedtak SNS

Bankverzekeraar SNS Reaal kwam in de problemen door slechte vastgoedleningen.

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Nederlandse staat start de verkoop van de voormalige vastgoedtak van het in februari 2013 genationaliseerde SNS Reaal, dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. Bankverzekeraar SNS Reaal kwam in de problemen door slechte vastgoedleningen.

Snel na de nationalisatie die de staat 3,7 miljard euro kostte, werd de vastgoedportefeuille ondergebracht in het nieuwe Propertize. Aanvankelijk was het de bedoeling van Dijsselbloem om de vastgoedportefeuille van Propertize geleidelijk af te bouwen belang, maar nu kiest de minister voor een onderhandse verkoop van het hele bedrijf.

Rente

Volgens NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, is er op de vastgoedmarkt genoeg vraag waardoor er een goede kans is om Propertize in het geheel te verkopen. Dijsselbloem schrijft de Kamer dat de rente historisch laag ligt. “Beleggers zijn daardoor op zoek naar investeringen die een hoger rendement bieden, door bijvoorbeeld te investeren in vastgoedbeleggingen.”

Het is onduidelijk voor welk bedrag Dijsselbloem Propertize denk te verkopen. Wel schrijft hij dat de verkoop “geen doorgang vindt als de verkoopopbrengst niet voldoet aan de verwachting”. Volgens het NLFI heeft Propertize de staat 500 miljoen euro gekost en is het verkoopproces erop gericht die investering zoveel mogelijk terug te verdienen.

Minder verlies

Propertize staat er beter voor dan in het jaar van de nationalisatie. In 2014 boekte Propertize een verlies van 49 miljoen euro, terwijl dat verlies in 2013 nog 823 miljoen euro bedroeg. Het had in de eerste helft van dit jaar zo’n 4 miljard aan leningen uitstaan.

Als de verkoop doorgaat, dan raakt de staat steeds meer van het oude SNS Reaal kwijt. Verzekeringstak Vivat werd deze zomer voor 1 euro plus schulden verkocht aan het Chinese Anbang. De bank SNS is nog in handen van de staat.

    • Camil Driessen