Spionagechef van Gaddafi is verdachte Lockerbie

De identiteit van de andere verdachte van de terreuraanslag bij Lockerbie is ook bekend.

De andere verdachte is Mohammed Abu Ejaila. Over hem is verder nog niets bekend. Foto Roy Letkey / AFP

De identiteit van de twee nieuwe verdachten in de Lockerbie-zaak is bekend. Eén van de twee is het voormalige hoofd spionage van de Libische dictator Muammar Gaddafi, Abdullah al-Senussi. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bericht van de Libische regering. De andere verdachte is Mohammed Abu Ejaila, over hem is verder nog niets bekend.

Senussi zit al in de gevangenis in Tripoli. Hij is veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van demonstranten tegen Gaddafi in 2011. Hij zou ook betrokken zijn bij de moord in 1996 op ruim 1200 gevangenen in de Abu Salim-gevangenis in Tripoli, meldt de BBC.

Schotten en Amerikanen wezen twee nieuwe verdachten aan

Schotse en Amerikaanse onderzoekers wezen gisteren twee nieuwe verdachten aan van de terreuraanslag bij Schotse Lockerbie in 1988. De twee mannen, beiden van Libische afkomst, worden verdacht van nauwe banden te hebben met Abdel Baset al-Megrahi, de enige veroordeelde van de aanslag tot nu toe. Het Schotse OM wil de mannen samen met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI ondervragen.

Al-Megrahi was een voormalige medewerker van de Libische inlichtingendiensten en plaatste de bom. Hij stierf in 2012 nadat hij in 2009 vervroegd was vrijgelaten omdat hij ernstig ziek was, tot woede van nabestaanden van de ramp. Tot zijn dood ontkende hij betrokkenheid bij de aanslag.

Brokstukken kwamen neer in woonwijk

In 1988 ontplofte boven het Schotse plaatsje Lockerbie een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am. Er was een bom verstopt in één van de koffers aan boord. De ‘eigenaar’ van die koffer zat niet in het toestel.

De Pan Am vlucht 103, een Boeing 747, was onderweg van Frankfurt naar New York en had vlak voor de ontploffing een tussenlanding gemaakt in Londen. Even na zeven uur ‘s avonds verdween het vliegtuig van de radar. Het vloog ten tijde van de explosie op tien kilometer hoogte.

Een brandende vleugel (waar de kerosine in zat) kwam neer in een woonwijk, waardoor ook op de grond slachtoffers vielen. Alle 259 inzittenden (243 passagiers en 16 bemanningsleden) en 11 mensen op de grond kwamen om het leven bij de ramp.

    • Marissa van Loon