Spanje-Catalonië nieuwe clásico

Barcelona en Espanyol zouden bij onafhankelijkheid van Catalonië uit de Spaanse competitie moeten stappen.

Fans zwaaien met vlaggen van Catalonië en Barcelona. foto’s Emilio Morenatti/AP en LLUIS GENE/AFP

Zaterdag 21 november, 20.30 uur. Spaanse en Catalaanse voetbalfans leven al sinds het begin van de competitie toe naar deze dag: El clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona. Maar hoelang staat het misschien wel mooiste voetbalgevecht ter wereld nog op de affiches? Het is ook een vraag voor Robin van Persie, die mogelijk in januari naar FC Barcelona gaat. Als Catalonië zich daadwerkelijk losmaakt van Spanje lijkt het namelijk gedaan met de klassieker uit de priméra divisíon.

Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse voetballiga (LFP), liet in een statement weten dat er voor een Catalaans FC Barcelona geen plek meer zal zijn. „Het staat duidelijk in de sportwet geschreven: ‘De enige niet-Spaanse deelnemers die mee kunnen doen aan de Spaanse competitie zijn clubs uit Andorra’. Spanje zal niet alleen in de voetbalcompetitie verder gaan zonder Catalaanse clubs, maar dat geldt ook voor alle andere sporten”, zo liet Tebas weten. Pikant detail: Andorra behoort volgens vele Catalanen tot Catalonië.

En ook volgens de internationale regels zal het een lastig verhaal worden. De UEFA zou een aanvraag van Barça om in Spanje te mogen spelen waarschijnlijk niet honoreren. Verzoeken het Schotse Celtic en Rangers om in de Engelse Premier League te spelen werden net als de vraag van Wimbledon om in het Ierse Dublin te mogen voetballen afgewezen. Toestemming voor een Beneliga is er vooralsnog niet.

Nieuwe nationale klassieker

Andreu Subies, voorzitter van de al bestaande Catalaanse voetbalfederatie, gooit het liever over een andere boeg. Volgens hem moet Spanje in de toekomst door de Catalanen ook als voetballand worden losgelaten. Clubs als FC Barcelona en Espanyol zouden op eigen benen moeten staan. Ze zouden de parels moeten worden van een nieuwe Catalaanse liga. De stadsderby van Barcelona zal direct de nationale klassieker van Catalonië worden.

Catalonië zal als nieuwe voetballand ook internationaal voor de dag willen komen. Volgens de statuten van de FIFA kan Catalonië als nieuw lid worden opgenomen als het erkend wordt door de VN. Catalonië zal dan verplicht over een eigen competitie en bekertoernooi moeten beschikken op basis waarvan clubs zich kunnen plaatsen voor internationaal voetbal.

Voor de Champions League en de Europa League zullen de Catalaanse clubs talloze kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Voor Barça hoeft dat geen problemen op te leveren, Espanyol zal elk jaar de kans krijgen Europees te spelen, en clubs als Girona, Llagostera en Nastic de Tarragona kunnen opeens dromen van een internationaal podium. Het zal voor Barcelona wachten zijn tot het lot de club aan de oude rivaal uit Madrid koppelt.

Viva España!

De rivaliteit tussen Spanje en Catalonië is in de stadions weer opgelaaid. Supportersgroepen pesten elkaar over en weer met spreekkoren, spandoeken en vlaggen. Als Barça op bezoek gaat bij één van de topclubs uit Madrid dan wapperen in het Vicente Calderón van Atlético of het Santiago Bernabéu van Real de roodgele vlaggen en schreeuwt het publiek: „Viva España!” De Catalaan Gerard Piqué wordt als international steevast door het Spaanse publiek uitgefloten.

In het Camp Nou van Barcelona klinkt bij elke wedstrijd na zeventien minuten en veertien seconden de roep om Catalaanse onafhankelijkheid: „Independencia! Independencia!” De fans van Barça refereren hiermee aan het jaar 1714 toen Catalonië onder Spaans bewind kwam. Beroemd zijn de spandoeken waarop in grote letters staat: „Catalonia is not Spain.”

Clubbesturen, spelers en supporters zorgen ervoor dat de rivaliteit alleen nog maar groter wordt. Zo steunt Barça-voorzitter Josep Maria Bartomeu openlijk de strijd om onafhankelijkheid. De consequenties die het politieke gevecht kan hebben voor de sportieve toekomst van de club neemt hij vooralsnog voor lief. Voor een clubicoon als Pep Guardiola is een ‘vrij Catalonië’ een grotere droom dan het winnen van de Champions League.

Spanje-Catalonië

Het nationale elftal van Catalonië – dat nu overigens al clandestien bestaat – zou de nieuwe nationale trots moeten worden. Het land zal direct mee kunnen doen aan kwalificaties voor EK’s en WK’s. Huidige internationals van Spanje met Catalaanse roots krijgen eenmalig de mogelijkheid over te stappen. Zoals Aleksej Michailitsjenko als Russisch international uiteindelijk overstapte naar het nationale elftal van Oekraïne. Spelers van het voormalige Joegoslavië stonden later als internationals van Servië en Kroatië lijnrecht tegenover elkaar. Spanje-Catalonië. Het landenvoetbal zou er een prachtige klassieker bij krijgen.

    • Koen Greven