Rusland en ex-Sovjet-landen verdedigen buitengrenzen

De landen slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk de grenzen met Afghanistan bewaken.

Een archiefbeeld van Poetin. Vandaag werd bekend dat hij en de ex-Sovjet-landen een gezamenlijke taskforce starten om de grenzen met Afghanistan te bewaken. Foto Ivan Sekretarev / AP

Rusland en de andere voormalige Sovjet-landen slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk de grenzen met Afghanistan bewaken. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de leiders van de voormalige Sovjet-landen en president Poetin. Zij creëren samen een taskforce om de buitengrenzen te verdedigen, meldt persbureau Reuters.

Poetin beschreef de situatie in Afghanistan volgens AP als “zorgwekkend”. Hij riep zijn collega’s op om bereid te zijn samen een mogelijke terroristische aanval af te weren.

‘Uitspraken Poetin vooral politiek duiden’

Onze correspondent in Rusland, Steven Derix, vermoedt dat er in de praktijk weinig verandert en dat we de uitspraken van Poetin vooral politiek moeten duiden:

“De Russische president laat impliciet weten dat de Amerikaanse strategie in Afghanistan is mislukt, net zoals het Amerikaanse luchtoffensief tegen de Islamitische Staat volgens de Russen faalt.

De Russen spelen al langer een actieve rol speelt bij het bewaken van de grenzen met Afghanistan:

“In Sovjet-tijden was de 201ste gemechaniseerde brigade - ongeveer 7.000 man - gestationeerd in Tadzjikistan. Deze troepen hebben het land nooit verlaten. Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 werd de 201ste gemechaniseerde brigade ingezet voor het beschermen van de grens. Talibaan die vanuit Kunduz de grens Tadzjikistan willen binnenvallen, krijgen dus te maken met een sterke tegenstander.”

Obama blijft in Afghanistan

De verklaring van Poetin komt een dag nadat Obama bekendmaakte zijn troepen voorlopig in Afghanistan te houden. De Amerikaanse president was van plan het land grotendeels te verlaten, maar wil volgend jaar nog 9.800 militairen in Afghanistan houden.

Na volgend jaar wordt het aantal Amerikaanse troepen wel gedeeltelijk verminderd. Het is nu de bedoeling dat er in 2017 nog zo’n 5.500 militairen in Afghanistan overblijven. Het nieuwe plan is om de militairen te stationeren op vier plekken in Afghanistan: Kabul, Bagram, Jalalabad en Kandahar.

    • Marissa van Loon