Rechten Cruijff-autobiografie op Buchmesse verkocht

Oud-voetballer en coach Johan Cruijff werkt aan zijn autobiografie. Op de Buchmesse in Frankfurt heeft het Cruijff Management de rechten verkocht van zijn nog te schrijven boek, dat in september 2016 moet verschijnen. De Britse uitgeverij Pan Macmillan heeft inmiddels getekend. Biedingen voor rechten zouden tot anderhalve ton oplopen. Wie de eventuele ghostwriter zal zijn van de Cruijff autobiografie is niet bekend.

Beste verkopende Nederlandse fictie-auteur is Joost de Vries. Zijn roman De Republiek (Prometheus), dat in 2014 met de Gouden Uil in 2014 bekroond werd,werd door een Engelse agent verkocht aan vijf landen: Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Griekenland.

Vlaming Chris de Stoop doet het ook goed: De Bezige Bij diens Dit is mijn hof aan vier buitenlandse uitgeverijen.

Veel Nederlandse uitgevers hebben boeken van hun voornaamste auteurs al voor de beurs verkocht, zodat die boeken volgend jaar op tijd in vertaling zullen verschijnen. Nederland is dan samen met Vlaanderen gastland van de Buchmesse.

    • Toef Jaeger