De drone: een racevoertuig, maar ook een bedreiging

Steeds meer mensen hebben en gebruiken drones. Dit levert interessante situaties op.

Screenshot The Atlantic

Je buurman heeft er waarschijnlijk één en misschien jij zelf ook wel: een drone. De vliegende camera’s worden alsmaar alledaagser en overheidsreguleringen houden vaak de snelle ontwikkelingen op dronegebied niet bij.

Nieuwssite The Atlantic maakte een korte video over het drone-gebruik van de gewone mens. Enerzijds: de ‘cowboys’ die droneraces organiseren. “We weten dat we ambassadeurs zijn”, zegt Dale Settle in de video over zijn hobby en de hieraan gekoppelde technologie. Dale organiseert een steeds groter wordende dronerace-liga.

Anderzijds zijn er de ontwikkelaars van een signaleertechnologie die ongepast drone-gebruik oppikt. John Franklin, mede-oprichter van DroneShield: “Nu de techniek zich verspreidt, vergroot ook de kans dat iemand dit ongepast gaat gebruiken”. Dit probeert Franklin met zijn bedrijf tegen te gaan.

Wereldwijd zijn er naar schatting één miljoen drones in handen van burgers. Volgend jaar kan dit aantal al verdubbeld zijn.

Bekijk de video hieronder:

Overheden gebruiken drones natuurlijk al langer, maar dit gaat niet altijd goed. Gisteren werd bekend dat drone-aanvallen van de Amerikaanse overheid vaak niet raak zijn. Zo blijkt dat 90 procent van de doden die vielen bij een operatie in Afghanistan niet het beoogde doelwit waren. Daarnaast is er vandaag ook een drone neergeschoten boven Turks grondgebied bij de Syrische grens.

    • Laura van der Reijden