Economie

Presidentskandidaten verbruiken campagnegeld in recordtempo

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De presidentskandidaten van zowel de Democraten als de Republikeinen gaan in recordtempo door hun ingezamelde campagnegelden heen, meldt The Wall Street Journal.

Ze hebben al 67 procent van hun fondsen opgebruikt, terwijl dat bij eerdere verkiezingen rond deze tijd 54 procent was. Vooral bij de Republikeinen Paul Rand en Chris Christie is de bodem van hun campagnekassen bijna in zicht.

Ook grootverbruiker Jeb Bush moet voorzichtig aan gaan doen. Het geld komt steeds minder snel binnen, terwijl hij wel miljoenen uitgeeft. Om te voorkomen dat hij echt in de financiële problemen komt, is hij al gaan snijden in de salarissen van zijn campagnemedewerkers.

Hillary Clinton die gisteren indruk maakte tijdens het eerste TV-debat tussen de Democratische presidentskandidaten, heeft tot nu toe met afstand het meeste geld ingezameld en kan voorlopig ook nog wel even vooruit.

De vijf kandidaten die het meeste geld hebben opgehaald:
1. Hillary Clinton, Democraat (75 miljoen dollar, 57 procent gebruikt)
2. Bernie Sanders, Democraat (40 miljoen dollar, onbekend hoeveel gebruikt)
3. Ben Carson, Republikein (31 miljoen dollar, 65 procent gebruikt)
4. Ted Cruz, Republikein (26 miljoen dollar, 49 procent gebruikt)
5. Jeb Bush, Republikein (24,8 miljoen dollar, 59 procent gebruikt)

Nevada verbiedt omstreden sportspelletjes

De staat Nevada verbiedt de populaire online sportspelen DraftKings en FanDuel, omdat daar massaal op gegokt wordt. De bedrijven en hun medewerkers moeten een gokvergunning aanvragen, schrijft The New York Times. Het zijn spelen die misschien het best te vergelijken zijn met de Tourpoules waar wij jaarlijks aan meedoen.

Spelers van DraftKings en Fanduel stellen teams samen van echte sporters uit grote Amerikaanse competities als de NBA, NHL en MLB en voetbalcompetities als de Champions League en de Premier League. Afhankelijk van hoe de sporters het in het echt doen is er veel geld mee te verdienen.

De spelletjes staan de laatste weken in de schijnwerpers omdat een medewerker van DraftKings al dan niet met voorkennis 350.000 dollar wist te winnen door mee te spelen bij de concurrent FanDuel. De F.B.I. en Justitie zijn nadat dat bekend werd een onderzoek begonnen naar het verdienmodel van de sport-websites om te bepalen of ze wel binnen de Wet op Kansspelen opereren.

Nevada heeft met het verbod alvast een voorschot genomen op de uitkomst van die onderzoeken en daarmee lijkt het einde van DraftKings, FanDuel en vergelijkbare sportspelen in zicht.

Het snelste internet ter wereld

Inwoners van het stadje Chattanooga in Tennessee krijgen toegang tot het snelste internet ter wereld voor gewone burgers. Dat claimt tenminste de aanbieder EPB Fiber Optics, zo meldt The Verge. Voor 299 dollar per maand kunnen ze een abonnement afsluiten voor internet met een snelheid van tien gigabyte per seconde. Daarmee kun je volgens de aanbieder 1.754 online films tegelijkertijd streamen in HD-kwaliteit zonder bufferen.

Het supersnelle internet in Chattanooga is voor alle burgers en bedrijven beschikbaar en klanten hoeven geen aansluitkosten te betalen of contracten af te sluiten met opzegboetes.

Volgens The Verge is het moeilijk te controleren of het ook daadwerkelijk het snelste internet ter wereld is. Ook internetproviders in Salisbury in North Carolina en Springfield in Vermont zeggen 10 Gbps te leveren. Op de campus van de Universiteit Twente is zelfs internet met een snelheid tot 40 Gbps, maar dat is niet beschikbaar voor gewone burgers.