De memoires van Eddy de Clercq leveren…

De memoires van Eddy de Clercq leveren een kleurrijk beeld op van een man die eerst zelf het internationale nachtleven verkende voordat hij zich kon ontwikkelen tot de gangmaker van de Amsterdamse disco- en housescene. Geboren in het Belgische Gent werd hij al op jonge leeftijd gegrepen door de droomwereld van discotheken en nachtclubs waar de ambiance werd bepaald door de muziek, maar vooral ook door de bezoekers. In België, Parijs en New York deed hij ideeën op voor de feesten die hij in Amsterdam ging organiseren, resulterend in zijn mede-oprichterschap van de toonaangevende club RoXY en een pioniersrol als housedeejay.

Laat De Nacht Nooit Eindigen geeft een opmerkelijke blik achter de schermen van de RoXY, waar De Clercq aanvankelijk veel tegenwerking kreeg bij het introduceren van housemuziek als huisstijl. Hij zette door en ondervond aan den lijve hoe hij als discjockey van nederig plaatjesdraaier kon uitgroeien tot een internationale ster, gewild van Italië tot Zuid-Afrika. De Clercq (nu bijna 60) houdt er een brede muzieksmaak op na, die liefdevolle anekdotes oplevert over de invloed van Paradise Garage-deejay Lerry Levan op zijn draaistijl en de hardnekkigheid waarmee hij bijna vergeten bands als The Drifters en The Platters naar zijn dansfeesten haalde. Als éminence grise van de Nederlandse dancescene vertelt Eddy de Clercq een boeiend verhaal, waarin hij zonder valse bescheidenheid zijn rol opeist als de man die Nederland leerde dansen.

    • Jan Vollaard