Palestijn met persvest steekt Israëlische soldaat neer

Ook elders in Israël en Palestijnse gebieden vielen bij onlusten gewonden en een dode.

Het lichaam van de Palestijn die de Israëlische soldaat aanviel ligt hier op de grond. Mussa Qawasma / Reuters

Een Palestijnse man in een geel persvest heeft vandaag in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever een Israëlische soldaat neergestoken. Dit gebeurde een paar meter naast een Palestijns protest net na het middaggebed, vermeldt AP.

De aanvaller is meteen neergeschoten en gedood door de militairen. Volgens het Israëlische leger had de Palestijn “zichzelf verkleed als een fotojournalist.” NRC-correspondent Derk Walters vult aan dat het ook kan zijn dat de Palestijn wel degelijk een journalist was, maar alsnog de aanval pleegde. De neergestoken militair is voor medische behandeling geëvacueerd.

Dit zijn beelden van net na de steekpartij:

Meer incidenten

Vlak bij Erez, op de grens van de Westelijke Jordaanoever, is bij ongeregeldheden een Palestijn gedood door Israëlisch vuur. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft tegen AFP en Haaretz gezegd dat 27 mensen gewond zijn geraakt.

Eerder op de dag gooiden in Nablus tientallen Palestijnen brandbommen naar de tombe van Joseph, een voor joden heilige plek. Het vuur werd door de Palestijnse veiligheidsdiensten geblust.

Onrustig

De huidige oproer in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever is al jaren niet zo serieus geweest. Tot nu toe heeft het conflict 32 Palestijnse en zeven Israëlische leven geëist. De chaos is gedeeltelijk ontstaan door Palestijnse woede over de volgens hen Joodse indringing op het terrein van de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Deze plek wordt door zowel Joden als moslims gezien als heilig.

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Laura van der Reijden