Parallellen tussen strip Dilbert en Trump

Donald Trump is niet zomaar een schreeuwlelijk en een opschepper. Trump is een master wizard. Met woorden. Dat verkondigt Scott Adams, maker van de beroemde kantoorstrip Dilbert, op zijn blog en in een online te bekijken interview met Reason TV. Op blog.dilbert.com beschrijft Adams hoe mensen elkaar beïnvloeden – behalve bij verkiezingen bijvoorbeeld op Twitter, in de rechtszaal en in het verkeer.

Zo bespotte Trump presidentskandidaat Carly Fiorina om haar gezicht. De discussie ging er vervolgens over of Trump dat mocht zeggen, niet of hij gelijk had. Adams: „Hij verwoordt dingen die je al een beetje denkt.” Die worden zo extra waar en je krijgt ze niet meer uit je hoofd. Adams noemt zo’n belediging-met-een-kern-van-waarheid een kill shot.

Vaagheid is een ander voorbeeld van Trumps wizard-schap. De muur aan de grens met Mexico wordt „echt, mooi, en hij werkt”. Het publiek vult dat aan met zelfbedachte beelden – en opeens zijn ze vóór. Adams: „Ik pas dat ook toe. Dilberts baas heeft geen naam zodat hij jouw baas zou kunnen zijn.” En dan is er „linguïstisch judo”. Trump weet aan negatieve kwalificaties een positieve draai te geven. Is hij een zeurpiet? „Jazeker, ik zeur tot ik win, om het land weer groot te maken.” Volgens Adams wordt Trump president.

    • Herbert Blankesteijn