Repsol verkoopt voor 6 miljard aan bezit

Het Spaanse energiebedrijf Repsol zet flink het mes in zijn bezittingen. De komende vijf jaar zal er voor ruim 6 miljard euro aan bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Ook wordt ruim eenderde bezuinigd op in de uitgaven van het bedrijf. Eerder al kondigde onder andere het Franse Total ingrijpende bezuinigingen aan. De oliemaatschappijen hebben zwaar te lijden onder de lage olieprijs die veroorzaakt wordt door overaanbod in de Verenigde Staten, afnemende vraag in China en de weigering van de Opec-landen om de productie te verminderen. Oliedienstverlener Schlumberger maakte vanochtend bekend dat de omzet in het derde kwartaal bijna gehalveerd is in vergelijking met vorig jaar. De grootste klappen vallen inde Verenigde Staten waar de booractiviteiten snel teruglopen. Volgens Schlumberger is herstel van de oliemarkt nog lang niet in zicht. Ook volgend jaar zullen de oliemaatschappijen blijven snijden in de uitgaven. (NRC)