‘Nederlandse belastingdeal met Starbucks is onwettig’

Ook autofabrikant Fiat wordt genoemd in het onderzoek van de Europese Commissie.

Foto: Richard Drew / AP Photo

De belastingregeling die Starbucks heeft gesloten met de Nederlandse fiscus is volgens Europese wetgeving ontoelaatbaar. Dat is de conclusie van een nog te verschijnen onderzoek van de Europese Commissie, zo meldt de Frankfurter Allgemeine op basis van ingewijden.

Het gedeelte van het onderzoek dat zich richt op de Nederlandse afspraken met Starbucks zou inmiddels zijn afgerond. De Europese Commissie beoordeelde vorig jaar dat een belastingafspraak uit 2008 tussen Starbucks en de Nederlandse Belastingdienst neerkomt op staatssteun.

Ook Fiat wordt genoemd; de autofabrikant zou belastingafspraken hebben gemaakt met de fiscus in Luxemburg die in strijd zijn met Europese regels.

Volgens de bronnen in Brussel worden Fiat en Starbucks volgende week op de hoogte gesteld van de uitkomst van het onderzoek. Daarnaast worden de fiscale regeling die techbedrijf Apple met Ierland heeft onderzocht.

Bekritiseerde regelingen onderzocht

Een van die regelingen, de zogenaamde ‘Double Irish’, wordt internationaal bekritiseerd omdat multinationals daardoor amper belasting betalen. Onder internationale druk sloot Ierland de omstreden belastingroute vorig jaar af. Vanaf 2020 moeten ook alle huidige constructies zijn opgeheven.

Net als Luxemburg en Ierland wordt Nederland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven, onder meer doordat het mogelijk is vooraf met de fiscus af te spreken over welk deel van de winst belasting is verschuldigd. Jaarlijks stromen hierdoor honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland.

De Europese Commissie, die van belastingontwijking een speerpunt heeft gemaakt. In maart kwam de Commissie met het voorstel dat Europese lidstaten elk kwartaal verplicht informatie moeten delen over hun belastingdeals met grote ondernemingen.

    • Sjoerd Klumpenaar