Vluchteling doodgeschoten bij grens Bulgarije

Een door een agent afgevuurde kogel zou zijn afgeketst.

Archiefbeeld van militairen die de wacht houden bij de Bulgaarse grens. Foto ANP/EPA/STR

Een vluchteling is vannacht bij de grens met Bulgarije doodgeschoten, zo meldt Reuters. De man hoorde bij een groep van 54 vluchtelingen die volgens de grenspolitie ‘vermoedelijk’ uit Afghanistan kwamen.

Het incident vond plaats bij Sredets, bij de grens met Turkije. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd de groep ontdekt door een patrouille. Toen de politie en grenswachten de vluchtelingen wilden arresteren, werd de sfeer gewelddadig en losten agenten waarschuwingsschoten. Eén van de kogels zou volgens een eerste lezing zijn afgeketst en een migrant in zijn nek hebben geraakt. Korte tijd later overleed hij.

Het is het eerste dodelijke incident bij de Turks-Bulgaarse sinds de migratiecrisis begon. De rest van de groep bleef ongedeerd. De plek waar de groep het land probeerden binnen te komen staat bekend als een belangrijk doorvoerpunt voor smokkelaars.

Premier Boiko Borisov was bij een EU-bijeenkomst over vluchtelingen maar is naar Bulgarije teruggekeerd wegens het incident. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, laat in een reactie weten dat “de EU achter Bulgarije staat”. Journalist van de Financial Times Angel Petrov:

Twitter avatar angel_a_petrov Angel Petrov Not clear yet what #Juncker/#Tusk comment that”#EU stands behind #Bulgaria” means after #migrant was shot dead at Bulgaria border w/ #Turkey
    • Philippus Zandstra