Dekker wil meivakantie voor alle scholen gelijktrekken

Een vastgestelde veertiendaagse vakantie vermindert problemen voor ouders rond kinderopvang.

Sander Dekker tijdens de opening van het schooljaar op het Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ligt, wordt de meivakantie gelijkgetrokken voor alle basisscholen in het land. In het AD zegt zegt Dekker een veertiendaagse vakantieperiode te onderzoeken die voor alle scholen in dezelfde periode valt.

Nu stelt het ministerie nog een zevendaagse vakantie vast, doorgaans in de eerste week van mei. Scholen mogen daar zelf een tweede week aan toevoegen. Sommige scholen kiezen voor de laatste week van april, terwijl anderen liever in de tweede week van mei dicht blijven.

Problemen met kinderopvang

De verschillende vakantieperiodes leveren problemen op voor werkende ouders, die in sommige gevallen voor drie weken kinderopvang moeten regelen.

Ook wordt het volgens Dekker met een vastgestelde vakantieperiode mogelijk om twee weken aaneengesloten met vakantie te gaan.

Dekker wil onderzoeken wat de gevolgen zijn van een vaste, 14-daagse vakantieperiode. Aan het einde van dit schooljaar wil hij de knoop doorhakken.

    • Sjoerd Klumpenaar