Macintosh maakt 40 tot 50 miljoen euro verlies op verkoop Britse winkels

Macintosh verkoopt winkels om schuld af te lossen. De Britse winkels zorgen alleen maar voor boekverlies.

Ja, het bedrijf maakt nog altijd een miljoenenverlies, maar écht, het gaat een stuk beter. Dat was de boodschap die topman Kurt Staelens van retailbedrijf Macintosh afgelopen zomer verkondigde. Maar de eigenaar van schoenenwinkels als Dolcis, Invito en Manfield, het goedkope Scapino en woonwinkel Kwantum krijgt toch weer een flinke tegenvaller te verduren. De verkoop van de schoenenwinkels in het Verenigd Koninkrijk, Brantano en Jones Bootmaker, levert Macintosh een boekverlies op van 40 tot 50 miljoen euro, zo maakte het concern gisteren bekend.

Potentiële kopers zouden nog geen 30 miljoen euro overhebben voor de winkels. De omzet van Brantano en Jones Bootmaker bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 113 miljoen euro. Daarop werd bijna 4 miljoen euro verlies gemaakt.

Om zijn schulden af te lossen – de nettoschuld bedraagt ruim 82 miljoen euro – probeert Macintosh bedrijfsonderdelen te verkopen. De verkoop van Nea International, fabrikant van braces, leverde eerder dit jaar 15 miljoen euro op. Behalve Nea en de Britse winkels wil Macintosh ook Kwantum verkopen. Dit past in de strategie die het bedrijf vorig jaar aankondigde: het wil uitsluitend nog kleding en schoenen verkopen – en alleen in de Benelux.

Wat de circa 110 Kwantum-winkels in Nederland en België moeten opbrengen, is niet duidelijk. De keten maakte vorig jaar 3,5 miljoen euro winst op een omzet van 192 miljoen.

Als de verkoop van de Britse winkels en Kwantum is afgerond, blijft van Macintosh een bedrijf met een omzet van zo’n 450 miljoen euro over. Vorig jaar bedroeg de omzet nog 871 miljoen euro, en maakte het bedrijf een nettoverlies van ruim 100 miljoen. De opbrengsten van de bedrijfsonderdelen wil Macintosh investeren in de schoenenwinkels die overblijven. Al worden dat er ook minder. De komende jaren sluit Macintosh tientallen filialen.

De schoenenbranche staat zwaar onder druk. De afgelopen jaren gingen talloze schoenenwinkelketens failliet (en sommige maakten een doorstart): Schoenenreus, Van Dalen, Taft, House of Shoes, Bitter, Dr. Adams. Dat komt niet alleen door de crisis, al geven consumenten sinds 2008 elk jaar minder uit aan schoenen. Wat ook meespeelt is de opkomst van onlineschoenenverkoop en het feit dat kledingwinkels als H&M en Zara zich meer toeleggen op schoeisel.

De koers van Macintosh stond vanochtend op 1,40 euro. Anderhalf jaar geleden stond het aandeel nog boven de 8 euro.